IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Направихме значителни отстъпки за полицейските служители

Пакетът промени не засяга интересите на служителите на сектор "Сигурност", заяви министърът на социалната политика Ивайло Калфин

14:10 | 06.11.15 г. 1
<p>
	Протест на полицаи в центъра на София. <em>Снимка: БТА</em></p>

Протест на полицаи в центъра на София. Снимка: БТА

Правителството е направило значителни отстъпки за полицейските служители от първоначалният вариант, увери в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов.

В частта "Социален пакет", свързана с материалното и вещево доволство, нещата няма да се коригират, тоест запазват се такива, каквито са сега. По отношение на плащания при пенсиониране на служителите, всички, които са започнали при условията на 20-те заплати, ще може да ги получават, заяви министърът, цитиран от БНР.

Той допълни, че измененията в отпуските и консолидирането на допълнителните възнаграждения не е нещо, което намалява доходите на служителите. „Така че аз препоръчвам на всички служители да запазят самообладание, да не напускат, тъй като все пак независимо че имаме подобряване на пазара на труда, не смятам, че състоянието му е такова, че много лесно човек да може бързо да си смени работата“, каза Горанов.

По думите му целта на финансовата реформа не е да се спестяват средства, а да се промени структурата на бюджета, така че да остават повече средства за реална полицейска дейност. Разчетите сочат, че ще се спестят 40 милиона лева в дългосрочен план, каза министърът.

"Ако се направи отстъплението за 20-те заплати, тоест те да важат само за новите, на практика няма да доведе до фискален ефект, тоест отстъплението от това да се приложи веднага намалението на броя на заплатите означава, че от тази мярка фискален ефект няма да се очаква в краткосрочен план", коментира Горанов.

По думите му мярката ще произвежда ефект в следващите 10 - 15 години, когато постепенно сегашните служители от системата на силовите ведомства се пенсионират или напуснат и на тяхно място влезнат нови, за които важат по-ниските размери на възнагражденията при пенсиониране.

Протестът на полицаите е нормален и разбираем, смята Владислав Горанов. Но според него е съвсем друг въпросът за формата и начина на протестиране, защото има законни и незаконни форми, допълва БТА.

Горанов заяви, че не смята, че има напрежение между него и министрите на силовите министерства. Неслучайно в следващия бюджет има повече средства и за МВР, и особено за Министерството на отбраната, каза той. По думите му предложенията за промените в сектор „Сигурност“ са били обсъждани многократно с министър-председателя.

Пакетът от промени, който се прави сега, по никакъв начин не може да се каже, че засяга интересите на служителите на сектор "Сигурност". Това коментира пред журналисти вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин относно протестите на полицаите, предава БТА.

„Убедих се, включително от разговори с техни представители, че като че ли се губи някъде информацията. Много от тях са убедени, че предстои намаляване на заплати, орязване на 20-те заплати при пенсиониране и т.н. Няма такова нещо“, заяви Калфин. Според него ако има още протести, те може би са свързани с недостатъчна информация. Към момента не виждам повод за протести, каза социалният министър.

Темата с 20-те заплати компенсация при напускане на службата периодично се появява и изчезва, в момента е решена, отбеляза още Калфин. По думите му новопостъпващите в системата ще получават по-малко, а тези, които са на служба, ще получават 20-те заплати при пенсиониране. Останалите промени не засягат фактически условията на труд на работещите в сектор "Сигурност", добави социалният министър.

Ивайло Калфин участва в Единадесетата световна среща на българските медии в Атина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
Един Българин
преди 8 години
Към "вещево доволство" предполагам са купоните за пазар в "полицейските магазини". Там едни кубинки струват 200 лв в купони, които държавата плаща на "магазинера", а те реално струват 100лв по другите магазини. Съответно магазинера има поне поне 100% печалба . . . Защо държавата не закрие тези ведомствени магазини и да спести много пари?! Защото може би магазинерът е този, от който зависи това решение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още