IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът за здраве покрива половината от нуждите на системата

Това ще е много сериозен проблем през следващите години, ако не се намери начин за увеличаване на бюджета, казва д-р Станимир Хасърджиев

12:25 | 09.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Бюджетът за здраве покрива половината от нуждите на системата

Бюджетът в здравния сектор е крайно недостатъчен и покрива едва половината от реалните нужди на системата. Това каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Той сподели, че в сектора има притеснения относно финансирането и те не са се променили в сравнение с миналата година.

„Българският бюджет за здравеопазване покрива едва 50% от реалните нужди. Така останалите 50% идват от джоба на хората, когато се разболеят. Да не говорим, че някои трябва да си продават и имотите си, за да получат здравеопазване. Така че и тази година бюджетът на практика не покрива реалните нужди“, коментира Хасърджиев пред агенция Фокус.

Той допълни, че по изчисления на Световната банка реалната сума, която в България се харчи за здравеопазване, е над 7 милиарда лева, докато в бюджета на Здравната каса за следващата година има 3,2 милиарда лева.

„Дори и половината от нуждите не се покриват реално от системата на Здравната каса. Така че това ще е много сериозен проблем през следващите години, ако не се намери кардинално решение драматично да се увеличи бюджетът за здравеопазване“, коментира специалистът.

По думите му начините за това са много, но може би най-важният е „държавата най-накрая да започне да плаща своята вноска за близо 4 милиона граждани, които тя по закон би трябвало да осигурява“. Той уточни, че в момента държавата плаща едва половината от това, което гражданите и работещите хора плащат като вноски за здраве.

Той допълни, че именно работещите попадат сред най-боледуващите групи от населението и ползват сериозен ресурс от здравната система. „Ако тази несправедливост не бъде поправена в най-скоро време, проблем с бюджета на Здравната каса винаги ще има“, предупреди председателят на Националната пациентска организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още