IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хасърджиев: Бюджетът на НЗОК за 2016 г. е недостатъчен

Не са обезпечени двата здравни пакета, коментира председателят на Националната пациентска организация

11:29 | 04.11.15 г.
Хасърджиев: Бюджетът на НЗОК за 2016 г. е недостатъчен

Бюджетът, макар да изглежда леко увеличен със 130 млн. лв., няма да позволи Здравната каса да осигурява услуги, които са заложени в закона за Здравното осигуряване и в Закона за лечебните заведения - за основния и допълнителния пакети. Това каза в предаването Денят ON AIR председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Той обясни и как първоначално отхвърленият проектобюджет от финансовото министерство впоследствие е бил приет от Надзорния съвет на Здравната каса.

По думите му предложеният вариант от финансовото министерство първоначало не е бил приет, тъй като за изпълнението на реформата са „нужни пари”.

„Министър Москов, Министерски съвет многократно обявяваха, че ще отпаднат направленията, ще има 100% платени лекарства за най-масовите заболявания, каквито са сърдечно-съдовите и т.н.,” коментира д-р Хасърджиев.

Той смята обаче, че „няма достатъчно пари в бюджета за следващата година, за да функционира всичко това, което ни се обещава”. Именно това е била и причината Надзорният съвет на НЗОК да отхвърли този бюджет.

“Не бяха предвидени и пари за покриване на дефицита, който се формира от тази година. Това е и причината, бюджетът, който предлагахме ние да бъде с  още 130 млн. лева повече, в размер 3.330 мрд. лв. Бяхме наясно, че няма да се приеме този бюджет, но бяхме длъжни да обърнем внимание”, коментира той.

По думите му впоследствие на повторно заседание на Надзорния съвет на Касата по инициатива на министъра на здравеопазването, „който е гарантирал, че старите задължения няма да бъдат в чак такъв размер и че има механизми неизползвани”,  е приет и бюджетът в крайния му вариант, който залага рамка от 3,204 млрд. лева за здраве догодина.

Още новини гледайте в Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още