fallback

Брюксел настоява България да приложи нови директиви за застраховането

Ако това не стане до два месеца, може да последва иск срещу страната пред Съда на ЕС

14:15 | 19.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия поиска България, Гърция, Люксембург, Словения и Швеция да транспонират директиви, свързани със застраховането, в своето национално законодателство.

Еврокомисията настоява това да се приложи за Директива „Платежоспособност ІІ“ (Директива 2009/138/EО) и Директива „Омнибус II“ (Директива 2014/51/EС). Тези документи заместват 14 директиви за застраховането и презастраховането, известни преди като „Платежоспособност І“.

С „Платежоспособност ІІ“ и „Омнибус II“ за първи път се въвежда хармонизирана, последователна и солидна пруденциална рамка за застрахователните компании в ЕС, включително правила във връзка с количествените изисквания, управлението и докладването с цел улесняване на развитието на единен пазар на застрахователните услуги, се казва в съобщение на сайта на Еврокомисията. 

Целта на тези нови правила за застраховането е да се гарантира финансовата стабилност на застрахователните компании, така че те да могат да покрият рисковете през трудни периоди.

Tе ще започнат да се прилагат изцяло от 1 януари 2016 г. Срокът за транспониране на директивите в националното законодателство беше 31 март 2015 г.

Петте държави обаче не са уведомили Комисията какви мерки са предприели за прилагането на новите правила в своето национално законодателство.

През май 2015 г. ЕК е пратила до петте държави официално уведомително писмо. Сега се предприема следващата стъпка - искането на Комисията е под формата на мотивирано становище.

Ако петте страни не транспонират директивите в срок от два месеца, Еврокомисията може да предяви искове срещу тях пред Съда на ЕС.

По-рано и застрахователи призоваха Народното събрание да приеме по-бързо новия Кодекс за застраховането. В противен случай компаниите ще разполагат с по-малко време, за да покрият изискванията на директивата „Платежоспособност ІІ“, което може да се отрази на резултатите от планираната за 2016 г. проверка на счетоводните им баланси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:47 | 13.09.22 г.
fallback