IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри новия Кодекс за застраховането

Изготвянето на изцяло нов документ е заради транспонирането на изисквания на европейското законодателство

13:47 | 05.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Кабинетът одобри новия Кодекс за застраховането

Министерският съвет (МС) одобри проект на нов Кодекс за застраховането (КЗ) и предлага на Народното събрание (НС) да го приеме, информират от правителствената пресслужба за взетите решения от днешното заседание на кабинета.

Изготвянето на изцяло нов документ произтича от транспонирането на многобройни и важни изисквания на европейското законодателство, измежду които Директивата Платежоспособност II, рамката за определяне на капиталовите изисквания на застрахователите и презастрахователите в зависимост от техния рисков профил, както и изискванията за осъществяване на рисково-базиран надзор върху дейността им.

С транспонирането на Директивата Платежоспособност II се усъвършенстват и изискванията към системата на управление на застрахователите и презастрахователите. Регламентират се функциите по управление на риска, вътрешен одит, функция за съответствие и актюерска функция, посочват още от правителствената пресслужба.

С проекта на нов КЗ се предлага въвеждане на нов режим за изчисляване на капиталовото изискване за платежоспособност на застрахователите и презастрахователите на базата на отчитане на всички количествено измерими рискове, на които са изложени.

Предлага се законова регламентация на някои нови институти, които понастоящем се прилагат на българския застрахователен пазар като договорна практика. Регламентира се институтът на застрахователния период, като се допуска сключването на безсрочен застрахователен договор, на многогодишен застрахователен договор, както и на договор за застрахователен период, по-кратък от една година. Регламентира се и възможността за автоматично подновяване на застрахователния договор само за един застрахователен период след изтичане на договорения срок. Въвеждат се институтите на ретроактивното и предварителното покритие.

Предлагат се промени и в областта на несъстоятелността на застрахователите, като се прави предложение ролята на синдик да се изпълнява от Гаранционния фонд. Според вносителите по този начин ще се гарантира по-голяма ефективност както при извършване на ликвидацията на застрахователния портфейл, така и с оглед поемането на разходите по несъстоятелността.

Също така се предлага изравняване на гарантираните застрахователни вземания при несъстоятелност на животозастраховател с размера на гарантираните влогове при несъстоятелност на банка. Предвидено е Гаранционният фонд да изплаща вземанията на всички лица при несъстоятелност на животозастраховател, като се гарантират вземания в един застраховател, независимо от броя на вземанията на оправомощеното лице и размера им – до 196 000 лв.

Промени има и по отношение на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. Предлага се срещу единна премия да се осигурява покритието както за България, държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, така и за всички държави, които членуват в системата „Зелена карта”.

С проекта на КЗ се допуска договорът за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите да може да бъде сключен за срок до три години, както и разширяване на покритието й за определени случаи, в които липсва вина на водача, но независимо от това е справедливо увредените лица да могат да получат обезщетение.

Народното събрание трябва да гласува новия КЗ най-рано наесен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още