IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователите призовават НС за по-бързо приемане на Кодекса за застраховането

В противен случай секторът ще има по-малко време, за да покрие новите капиталови изисквания, което може да се отрази на резултатите от проверките на балансите

12:19 | 19.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Застрахователите призовават НС за по-бързо приемане на Кодекса за застраховането

Застрахователната гилдия призовава Народното събрание (НС) да приеме по-бързо новия Кодекс за застраховането (КЗ). В противен случай компаниите ще разполагат с по-малко време, за да покрият изискванията на директивата Платежоспособност ІІ, което може да се отрази на резултатите от планираната за 2016 г. проверка на счетоводните им баланси.

В съвместно писмо Асоциацията на българските застрахователи, Гаранционнният фонд, Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, Българската Асоциация на Застрахователните Брокери и Асоциацията на застрахователните брокери в България искат съдействие от НС, премиера, министъра на финансите, председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) и ръководителя на Представителството на Европейската комисия с оглед своевременното приемане на новия КЗ.

Припомняме, че още в началото на август Министерски съвет одобри новия закон и предложи на НС да го гласува.

„Застрахователната индустрия е обезпокоена от опитите за дискредитиране на законопроекта за нов КЗ и забавяне на неговото приемане от НС. Въпреки положителната му оценка и подкрепа от участниците на застрахователния пазар в България отделни организации и лица правят всичко възможно чрез атаки в пресата и становища до НС (с искания за концептуални промени в последния момент) да затруднят работата на депутатите и да отложат приемането на КЗ неопределено във времето”, пише в писмото, изпратено до медиите. В него не се посочва кои са организациите и лицата, които според индустрията саботират процеса.

Гилдията посочва, че в продължение на повече от една година работата по съставянето на законопроекта е била „интензивна, напрегната и трудна, в режим на постоянно съгласуване” както на концепциите, така и на конкретните разпоредби на законопроекта.

“Разпоредбите на законопроекта са изготвени на базата на натрупания опит след приемането на България в ЕС, както и при съобразяване на особеностите на българския застрахователен пазар и постигането на най-добър баланс между интересите на потребителите и застрахователната индустрия. Важно е да се подчертае, че законопроектът отчита преобладаващото становище на мнозинството от застрахователния сектор по всички дискусионни въпроси. В този смисъл са неверни публикациите в пресата, че законът е лобистки и защитава интересите на определени застрахователни компании“, обясняват от застрахователния бранш.

Гилдията припомня, че една от основните цели на новия КЗ е задължителното въвеждане на разпоредбите на Директива 2009/138/ЕО на Европейския Парламент и на Съвета от 25 ноември 2009 г. относно започването и упражняването на застрахователна и презастрахователна дейност (Платежоспособност ІІ) – т. нар. Директива Платежоспособност ІІ.

Представителите на индустрията алармират, че България е изостанала в това отношение и че поради това ЕК е стартирала наказателна процедура срещу страната.

„Останалите държави членки вече са предприели необходимите действия и транспонирали изцяло директивата, което поставя българските застрахователни и презастрахователни дружества в неконкурентноспособна позиция на европейския пазар”, обосновават се от бранша.

„Бихме искали да отбележим, че през 2016 г. КФН под надзора на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване ще започне проверки на българските застрахователни дружества във връзка с изпълнението на критериите, заложени в Платежоспособност ІІ”, продължава писмото.

В тази връзка гилдията за изразява безпокойството си, че при забава на разглеждането и приемането на новия КЗ от НС сроковете за застрахователната индустрия за привеждане в съответствие с новите изисквания ще намалеят значително.

“От друга страна повишените изисквания на Платежоспособност ІІ към капиталовата адекватност на застрахователите и презастрахователите, изчисляване на техническите резерви и принципите за инвестиране на активите им ще гарантират финансовата стабилност и защита на интересите на потребителите на застрахователни услуги, а от тук - ще повиши доверието на потребителите към застрахователния сектор”, пише още в писмото на гилдията.

Отлагане на приемането на КЗ ще скъси срока за подготовка на дружествата за проверката на техните активи, която се очаква да започне догодина и да приключи до август 2015 г. Процедурата за избор на съставител на методологията приключва на 26 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още