IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователи искат намаляване на вноските в Гаранционния фонд

В сектора не са съгласни с промените, заложени в новия Кодекс на застраховането

09:53 | 18.10.15 г. 2
Застрахователи искат намаляване на вноските в Гаранционния фонд

Застрахователи поискаха намаляване на вноските в Гаранционния фонд, където се отчисляват средства от автозастраховките, съобщава БНР. След първото четена на Кодекса по застраховането и гласуването на промените от Народното събрание Гаранционният фонд получи правото да определя размера на обезщетението при пътни травми.

Застрахователите обаче не приемат промяната и посочват, че вноските във фонда трябва да се ограничат.

Изпълнителният директор на една застрахователните компании у нас Румен Георгиев коментира пред националното радио, че Гаранционният фонд няма функциите, вменени му с промените в Кодекса.

„Има функции за изплащане на събития за нередовни водачи. Те са изброени по закон. Той има резерви, които се трупат, които са предостатъчно, да не говорим, че може би би трябвало и да намалят вноските в Гаранционния фонд, защото никой досега не е показал по какъв начин се разходват тези пари, освен, че изгубиха в КТБ огромни суми на депозит”, посочва още Георгиев.

Той признава, че позициите на застрахователните дружества са различно, но общото мнение е, че вноските в Гаранционния фонд не трябва да се увеличават, а трябва да намалеят.

Това означава, че никакви нови функции не би трябвало да се влагат, коментира застрахователят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още