IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вноските на застрахователите в Гаранционния фонд остават непроменени

По 8,50 лв. за застрахованите автомобили и по 0,15 лв. за застраховано място ще постъпват във Фонда

13:12 | 17.11.15 г.
Вноските на застрахователите в Гаранционния фонд остават непроменени

Застрахователите ще трябва да внасят по 8,50 лв. за всеки отделен автомобил със сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в Гаранционния фонд. Това става ясно от решение на Комисията по финансов надзор (КФН), взето на 16 ноември.

Вноската към фонда е с този размер от 2007 г., когато беше намалена от 10 лв.

По 0,15 лв. на място ще трябва да внасят застрахователите за местата, за които е сключена задължителната застраховка „Злополука“. За мястото на водача на превозното средство вноска към фонда няма да се прави, уточняват от надзорния орган.

Задължителната застраховка „Злополука“ са длъжни да направят превозвачите, които извършват обществен превоз на пътници.

Застрахователите ще трябва да внасят дължимото към фонда на десето число на втория месец след сключването на задължителните застраховки. Те ще трябва да внесат пълната сума, независимо от това дали клиентът ще плаща разсрочено премията на застрахователя, или не.

Припомняме, че застрахователните дружества поискаха намаляване на вноските към Фонда. Позициите на застрахователите у нас се различават, но общото мнение е, че вноските в Гаранционния фонд не трябва да се увеличават, а трябва да намалеят, коментира Румен Георгиев, директор на една застрахователните компании у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още