fallback

82 млн. лв. ще трябва да внесат банките във Фонда за преструктуриране за 2015 г.

Трезорите ще имат 30 дни, за да изплатят индивидуалните си вноски

18:40 | 20.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Общо 82,17 млн. лв. ще трябва да внесат банките във Фонда за преструктуриране на банки (ФПБ) за 2015 г., информира Българска народна банка (БНБ). Решението е взето на провело се днес заседание на Управителния съвет на финансовата институция.

От съобщението не става ясно какъв е размерът на средствата, които дължи всяка една кредитна институция, въпреки че централната банка посочва, че и това вече е определено. Банките пък ще имат 30 дни, за да внесат индивидуалните си вноски.

Създаването на ФБП бе заложено в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. Новият нормативен акт беше обсъден преди лятната ваканция на Народното събрание и влезе в сила от средата на август тази година. БНБ като орган за преструктуриране на банки имаше три месеца от влизането в сила на закона, за да определи годишните вноски за ФПБ.

Текстовете в закона се отнасят не само за банките, които имат лиценз за банкова дейност в България, а и за клоновете на кредитните институции от трети държави. От общо 28 банки, които осъществяват дейност в България, банките с лиценз у нас са 22, а клоновете на банки от трети държави, т.е. от страни извън Европейския съюз, са два. Останалите 4 банки, които оперират чрез клон, са от държави членки на ЕС, в които действа собствен фонд за преструктуриране на банки.

Целта на новия закон бе да се създаде процедура за възстановяване и преструктуриране на банки у нас в случай на появата на проблеми, като се транспонира европейската директива в това отношение.

По силата на новия закон Фондът за преструктуриране на банки събира годишни вноски от банковите институции у нас, както и извънредни вноски, ако има нужда от още средства. Предвидено е още възможността пари в него да бъдат набирани от управление на собствени средства, заеми, дарения и чуждестранна помощ.

ФПБ ще се управлява от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), но БНБ определя размера на вноските. Освен това централната банка е и депозитар на средствата на ФПБ. Разходите за управлението на ФПБ ще са за сметка на бюджета на ФГВБ.

Годишната вноска е пропорционална на относителния дял на сумата на задълженията на банката (с изключение на собствения капитал) минус размера на гарантираните влогове в тази банка спрямо общите задължения на всички банки минус общия размер на гарантираните влогове. Освен това размерът на вноската отчита и рисковия профил на банката, който се определя в съответствие с правилата, определени от т.нар. Делегиран Регламент (ЕС) 2015/63 на Европейската комисия.

Целевото равнище на средствата, което трябва да достигне ФПБ до края на 2024 г., е 2% от размера на гарантираните влогове в банките, лицензирани в България. БНБ може да спре събирането на вноски за преструктуриране, когато се достигне целта. В европейската директива е заложено минимално ниво от 1% от гарантираните влогове, но БНБ е определила своя цел от 2%.

По принцип по закон до 31 март на текущата година БНБ ще трябва да определя общата сума на годишните вноски за съответната година, като отчита фазата на икономическия цикъл и съответстващото въздействие върху финансовото състояние на банките. До 1 май на текущата година пък БНБ определя и индивидуалните годишни вноски за банките.

Например, общата вноска на системата за 2016 г. ще бъде определена до 31 март 2016 г., индивидуалните вноски - до 1 май 2016 г., а банките ще трябва да внесат дължимото в 30-дневен срок от датата, на която БНБ ги уведоми, че трябва да направят това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
fallback