IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законопроект предвижда ранна намеса в банки с проблеми

Текстовете предвиждат временно одържавяване на банки в затруднение, както и намаляване на срока за специален надзор над банките от 6 на 1 месец

10:15 | 09.05.15 г. 6
Законопроект предвижда ранна намеса в банки с проблеми

Законопроект за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници предвижда възможност за ранна намеса от страна на регулаторните органи, които следят състоянието им.

Една от мерките в тази насока е назначаването на временен управител, когато наблюдаващата институция прецени, че това ще подобри финансовото състояние на банката или посредника или ще помогне за преодоляването на допуснати нарушения.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на финансите.

Законопроектът въвежда правилата и процедурите, свързани с възстановяването и преструктурирането на банки, инвестиционни посредници и лицата и определя Българската народна банка (БНБ), като орган за преструктуриране на банки, а Комисията за финансов надзор (КФН) – като орган за преструктуриране на инвестиционни посредници.

По-голямата част от текстовете са свързани с европейското законодателство в тази област.

С преходните и заключителни разпоредби на новия закон се променя срокът, в който БНБ може да постави една банка под специален надзор – от 6 месеца на 1 месец. Това става с изменения в Закона за кредитните институции.

С новия закон ще бъде създаден Фонд за преструктуриране на банки, който ще се управлява от Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Този фонд ще взима решение за събиране на годишните вноски на банките и събирането на извънредни вноски, когато има нужда от още средства.

Предвидено е още фондът да получава средства от други източници за реализация на дейността си - от заеми, дарения, чуждестранна помощ и други.

Законопроектът въвежда и изисквания към банките и инвестиционните посредници за изготвяне и актуализиране на планове за възстановяване, съдържащи мерки и процедури за предприемане на ранни действия в случай на влошаване на финансовото им положение, както и разработването на различни сценарии, които да гарантират непрекъснатост на важните функции.

По отношение на институциите в режим на преструктуриране той предвижда назначаването на извънредни управители, които ще могат да заменят управителните органи на институцията. Те ще бъдат длъжни да предприемат всички мерки за постигане на целите за преструктурирането.

Инструментите за преструктуриране са мостова институция, обособяването на активи, продажба на стопанска дейност и споделяне на загуби.

В съответствие с европейските правила се въвеждат и още два допълнителни инструмента за преструктуриране – държавна капиталова подкрепа и временна държавна собственост, които трябва да доведат до финансова стабилизация. Тези инструменти могат да се приложат с решение на Министерския съвет по предложение на финансовия министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Ако се приеме този закон всеки *** ще може да си отвори преспокойно банка. Страшно няма - фалитът е невъзможен, защото държавата ще се погрижи. Че то това си е по-хубаво и от социализъма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 3 Може би трябва да започна с Томас Джеферсън , 3-ти президент на САЩ :Аз вярвам, че банковите институции са по-опасни за нашите свободи, отколкото редовната армия.Хенри Форд (1863 1947): Добре е, че народа на тази страна си няма и понятие от банковата и паричната система, защото ако имаше, вярвам, че още утре, преди да съмне, щяхме да сме в революция Единствената цел на тези финансисти е контрол на света, чрез неизплатими дълговеКОЛКО ХОРА В СВЕТА СА НАЯСНО ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС И КАКЪВ Е МАЩАБА НА ИЗМАМАТА И ПИРАМИДАТА Темата е голяма и съм обобщил основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685От години изследвам дали става въпрос за ционизъм или просто за сребролюбие(мамона) или от всичко по-малко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
phlex
преди 8 години
на това му казва "capital control"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 2 През 1996год. пак се случи същото 40% необезпечени кредити(342,7 милиарда лeва) - http://frognews.bg/news_22026/Bankov_oktopod_skrit_v_sekretniia_doklad_Dobrev/Това което се опитват да обясняват банкстерите е ,че трябва да се разчита на морала им ?! Професора го каза накрая - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beза всичко е виновна дерегулацията и т.н.Милтън Фридман има предвид индустриалния капитализъм когато говори за свободен пазар а не финансовия капитализъм тоест за финансовият трябва строги регулации.Фрийдман - ''американската икономическа система представлява социализъм за богатите и свободна стопанска инициатива за всички останал. Ако обикновен човек не успее да плати дълга си, той е принуден да живее в колата си. Ако банкер не успее да плати дълга си, той разчита на данъкоплатците, за да го спасят.''Незнам колко хора си дават сметка за какво организирана престъпна група става въпрос и пирамида и Хенри Форд...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Какво значи това - '' държавна капиталова подкрепа и временна държавна собственост, които трябва да доведат до финансова стабилизация''Нарушение на Конституцията защото пред закона всички са равни тоест ако на едно юрид.лице(банка) се дава държ.помощ с 0% лихва защо на друго юрид.лице да не може ???Затова казвам ,че става въпрос за организирана престъпна група(банкова мафия) която съзнателно знаейки ,че ако станат големи не може да фалират и ще трябва да бъдат спасявани от държавата(данъкоплатците)В филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985е прекрасно обяснено и Сорос го казва като сравнява регулациите с танкер за нефт и т.н. Професора също обяснява добре - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beХубава статия за Вътрешна афера http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ Това което може да се направи е криминализиране на необезпечените кредити тоест банкстерите да отговарят и случаят с КТБ е пресен как са раздавани кредити без обезпечение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още