IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

82 млн. лв. ще трябва да внесат банките във Фонда за преструктуриране за 2015 г.

Трезорите ще имат 30 дни, за да изплатят индивидуалните си вноски

18:40 | 20.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Общо 82,17 млн. лв. ще трябва да внесат банките във Фонда за преструктуриране на банки (ФПБ) за 2015 г., информира Българска народна банка (БНБ). Решението е взето на провело се днес заседание на Управителния съвет на финансовата институция.

От съобщението не става ясно какъв е размерът на средствата, които дължи всяка една кредитна институция, въпреки че централната банка посочва, че и това вече е определено. Банките пък ще имат 30 дни, за да внесат индивидуалните си вноски.

Създаването на ФБП бе заложено в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. Новият нормативен акт беше обсъден преди лятната ваканция на Народното събрание и влезе в сила от средата на август тази година. БНБ като орган за преструктуриране на банки имаше три месеца от влизането в сила на закона, за да определи годишните вноски за ФПБ.

Текстовете в закона се отнасят не само за банките, които имат лиценз за банкова дейност в България, а и за клоновете на кредитните институции от трети държави. От общо 28 банки, които осъществяват дейност в България, банките с лиценз у нас са 22, а клоновете на банки от трети държави, т.е. от страни извън Европейския съюз, са два. Останалите 4 банки, които оперират чрез клон, са от държави членки на ЕС, в които действа собствен фонд за преструктуриране на банки.

Целта на новия закон бе да се създаде процедура за възстановяване и преструктуриране на банки у нас в случай на появата на проблеми, като се транспонира европейската директива в това отношение.

По силата на новия закон Фондът за преструктуриране на банки събира годишни вноски от банковите институции у нас, както и извънредни вноски, ако има нужда от още средства. Предвидено е още възможността пари в него да бъдат набирани от управление на собствени средства, заеми, дарения и чуждестранна помощ.

ФПБ ще се управлява от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), но БНБ определя размера на вноските. Освен това централната банка е и депозитар на средствата на ФПБ. Разходите за управлението на ФПБ ще са за сметка на бюджета на ФГВБ.

Годишната вноска е пропорционална на относителния дял на сумата на задълженията на банката (с изключение на собствения капитал) минус размера на гарантираните влогове в тази банка спрямо общите задължения на всички банки минус общия размер на гарантираните влогове. Освен това размерът на вноската отчита и рисковия профил на банката, който се определя в съответствие с правилата, определени от т.нар. Делегиран Регламент (ЕС) 2015/63 на Европейската комисия.

Целевото равнище на средствата, което трябва да достигне ФПБ до края на 2024 г., е 2% от размера на гарантираните влогове в банките, лицензирани в България. БНБ може да спре събирането на вноски за преструктуриране, когато се достигне целта. В европейската директива е заложено минимално ниво от 1% от гарантираните влогове, но БНБ е определила своя цел от 2%.

По принцип по закон до 31 март на текущата година БНБ ще трябва да определя общата сума на годишните вноски за съответната година, като отчита фазата на икономическия цикъл и съответстващото въздействие върху финансовото състояние на банките. До 1 май на текущата година пък БНБ определя и индивидуалните годишни вноски за банките.

Например, общата вноска на системата за 2016 г. ще бъде определена до 31 март 2016 г., индивидуалните вноски - до 1 май 2016 г., а банките ще трябва да внесат дължимото в 30-дневен срок от датата, на която БНБ ги уведоми, че трябва да направят това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
marto76
преди 8 години
Все някой трябва да поеме тежестта на финансовите шашми и измами, които Цветан Василев въртеше в банковата система!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още