fallback

Опозицията ще предложи увеличение на майчинството от догодина

БСП предлага парите за майките във втората година от майчинството да са равни на минималната работна заплата

14:10 | 21.11.15 г. 1

Опозицията ще предложи увеличение на майчинството от 2016 година, съобщи Нова телевизия. Предложения в тази насока се очакват между първо и второ четене на бюджета за догодина.

В момента майките получават във втората година на майчинството по 340 лева на месец. Размерът на обезщетението не е променян от миналата година.

От БСП ще предложат тази сума да се обвърже с минималната работна заплата и така майчинството да бъде в размер на 420 лева месечно. Корнелия Нинова аргументира идеята с мотива, че обещетенията се плащат на базата на осигуровки върху трудовите възнаграждения и след като минималната заплата расте, то и обезщетенията трябва да се повишат. 

Увеличение на средствата ще предложат и от ДПС, но в рамките на 60 лева до 400 лева месечно и без да бъде обвързано с минималната работна заплата.

Средно платеното майчинство в Европа е пет месеца. Най-кратко то е в Малта, Германия и Швеция - 3 месеца и половина. Най-дълго е у нас. Точно с този аргумент управляващите за поредна година възнамеряват да замразят парите на майките.

"По-скоро трябва да говорим за цялостна политика, която също изисква сериозен ресурс", коментира председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова, визирайки нуждата от нови детски градини, целодневно обучение и качествено образование. Опозицията обаче е на друго мнение. Аргументът е, че България се топи и държавата трябвало да помогне. в парламента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
fallback