IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Народното събрание прие на първо четене Бюджет 2016

Проектът мина с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, част от Патриотичния фронт, АБВ, 9 депутати от БДЦ и трима независими

13:01 | 19.11.15 г. 5
Народното събрание прие на първо четене Бюджет 2016

Народното събрание прие на първо четене предложения от управляващите бюджет за 2016 г. и актуализация на Бюджет 2015. Гласуваха 212 депутати, от които 138 „за“, 65 „против“ и 9 – „въздържал се“. 

Проектът мина с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, част от Патриотичния фронт, АБВ, 9 депутати от БДЦ и трима независими.

Дефицитът за 2015 г. се планира да достигне 3,3% от БВП на касова основа и 2,8% от БВП на начислена основа.

В проекта на правителството за 2016 г. са заложени лимит на емитирания дълг до 5,3 млрд. лв., минимална работна заплата от 1 януари 420 лв., ръст на пенсиите с 2,1%. Запазва се плоският данък.

Очакваните приходи в държавния бюджет през 2016 година са малко над 33 млрд. лева (34,6% от брутния вътрешен продукт), което е с 1,36 млрд. лева повече от средствата през тази година. Увеличението се дължи основно на увеличените данъчно-осигурителни приходи (в рамките на 1,26 млрд. лева).

Разходите са в размер на 34,8 млрд. лева, което е 39,4% от брутния вътрешен продукт на страната. Разходите растат с 292 млн. лева спрямо ревизираните нива за тази година, като 29,8 млн. лева от увеличението се насочва към общия бюджет на ЕС.

За 2016 г. проектът предвижда дефицитът да бъде ограничен до 2% от БВП, или 1,8 млрд. лв. Минималният размер на фискалния резерв към края на 2016 г. трябва да е не по-нисък от 4,5 млрд. лв.

Вноската на България в общия бюджет на ЕС е малко над 1 млрд. лева. Очакванията на финансовото министерство са за дефицит по сметките за средства от ЕС в рамките на 150 млн. лева.

Депутатите започнаха работа по бюджета в сряда, като изслушаха 23 доклада във връзка с разглеждането на държавния бюджет в отделните комисии към Народното събрание. Поради изтичането на работния ден дебатите бяха насрочени за днес.

По време на дебатите днес Йордан Цонев заяви, че ДПС ще гласува против и посочи, че фискалната консолидация не е достатъчна за запазването на финансовата стабилност. Не може да има стабилност без растеж, каза той и поиска ускоряване на растежа през политиките.

Той обвини реформаторите, че управляват шест министерства, но не съкращават разходите и така бламират реформите и работата на финансовия министър.

Народният представител определи като абсолютно неуспешен опита за свиване на тазгодишния дефицит, който е планиран да достигне 3,3% на касова основа. Резултатите в приходната част са много добри, но не се осъществява консолидация, заради неосъществени реформи и съкращения, каза той.

Мариана Тодорова от АБВ изрази несъгласие, че консолидацията не става за сметка на приходите, а чрез намаляване на разходите. Не приемаме запазването на плоския данък, каза тя. От АБВ искат корекции в социалната сфера, 20 млн. лв. повече национални средства за заетост, за социални услуги и за социалното министерство, увеличаване на максималния осигурителен доход след 2018 г., както и да не се приеме данък „Градина“.

Лидерът на БСП Михаил Миков отбеляза, че бюджетът се гледа в отсъствието на премиера. Той отправи критики, че сега се актуализира Бюджет 2015 г. и определи това като провал за управляващите. Бюджетът стабилизира бедността и не държи сметка за тежката демографска перспектива пред България, каза социалистът.

Той каза още, че правителството „и подкрепящите го фамилии може спокойно да си съберат парсата от управлението“, а икономическата ситуация в страната се влошава. Икономиката няма перспектива за развитие, единствените свежи пари са от еврофондовете, а държавата се грижи само за служителите в централната администрация. Социалната картина е критична. Бедността е основен бич за развитието на страната, каза социалистът.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт отговори, че  социалистите нямат морално право да правят изводи за бедността, тъй като доскоро са били в управлението. И също отправи критики, че премиерът не присъства на дебата, а само трима министри. Той поиска почивка, в които „управляващите да си съберат министрите“ и такава беше обявена. Тъй като министрите не се събраха след почивката в залата, Валери Симеонов препоръча на депутатите от ПФ да не подкрепят бюджета.

Независимият Велизар Енчев се обяви против бюджета заради политиката по доходите и „символичното“ увеличение на минималната заплата,  планирания дълг и политиката на икономии. Той изтъкна крайното неравенство в доходите, масовата бедност и некачественото здравеопазване.

Димитър Танев от реформаторите съобщи, че групата ще внесе между първо и второ четене допълнения, свързани с реформата в сектор „Сигурност“ и пенсионната реформа.

Социалистът Румен Гечев каза, че основната цел на бюджета е напълно сбъркана. Укорено се затягат коланите на икономика, която „лази по дъното“, заяви той. Депутатът поиска да бъде възстановен фондът на Орешарски, който предвиждаше да подкрепи с 500 млн. лв. проекти на общините, и фискална политика, която да стимулира икономиката. Гечев възрази срещу данъчната система и настоя за прогресивно облагане. Той обясни, че социалистите няма да подкрепят бюджета.

„Нестабилната макроикономическа ситуация в страната и очакваното влошаване на външната среда след събитията от петък (в Париж – б. р.) поставят в риск прогнозата за 2016 г. Има рискове за забавянето на износа“, коментира бившият финансов министър  Петър Чобанов, който в момента е депутат от ДПС.

Той възрази, че тазгодишният бюджет се актуализира със следващия. Чобанов отправи критики, че „щедро“ се осигуряват средства за персонал в края на годината – според него министрите не са положили усилия за реформа на администрацията. Това води до хронични дефицити, бързо нарастване на дълга и опити да се измислят нови данъци. Няма да подкрепим бюджета и между двете четения ще направим предложения за промени, каза той.

От „Атака“ и БДЦ заявиха, че няма да подкрепят проекта.

Реформаторът Мартин Димитров обясни защо групата подкрепя бюджета. "В края на мандата на Орешарски България беше близо до пропастта – спрени еврофондове, източена банка, рекорден дефицит. Трябва да се признае на сегашното управление, че след кабинета „Орешарски“ България беше стабилизирана и избегнахме гръцки сценарий", каза той.

Той изтъкна като положително запазването на плоския данък. Мартин Димитров обаче се обяви против данък „Уикенд“, новата граница за кешовите разплащания и данък „Градина“. По-добре да има контрол върху акцизните стоки, измервателни уреди, отколкото малкият и средният бизнес да бъде тормозен, допълни той.

За решението на ПФ да не подкрепи бюджета той каза, че така групата на Валери Симеонов ще изпълни целта на ДПС – бюджетът да не мине.

В крайна сметка, 13 депутати от ПФ гласуваха "за" Бюджет 2016, а петима от групата - "въздържал се".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 8 години
поправка ... черешоав република
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Параметрите са сходни с държава от Северна Африка, не от ЕС.Бананова република :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
Иван Митев
преди 8 години
"Бюджет 2016 г." се прави при наличие на сгрешена парична система и лошите последици ще продължават.Ако не се допускаше тази грешка, Република България нямаше да има сегашни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
hagan
преди 8 години
не съм сигурен но това май означава че проекти финансирани от нашето правителство уж със Евро пари които ще бъдат възстановени от евросъюза по късно няма да бъдат възстановени в такъв размер най често заради корупция или неправилно финансиране тоест дадени са еди пари на наши хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 11
markoci
преди 8 години
Вноската на България в общия бюджет на ЕС е малко над 1 млрд. лева. Очакванията на финансовото министерство са за дефицит по сметките за средства от ЕС в рамките на 150 млн. лева.------------------------------------Е това какво значи , че сме на загуба от участието си в Ес ли ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още