IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Философията на Бюджет 2016 е стабилност и реалистичност

Управлението е стабилно, а макрорамката е правилна, убеден е финансовият министър

10:29 | 19.11.15 г. 7
Горанов: Философията на Бюджет 2016 е стабилност и реалистичност

Колкото и критики да бъдат отправени към държавния бюджет за следващата година, управлението е стабилно, а макрорамката е правилна, убеден е финансовият министър Владислав Горанов.

"Стабилност, реалистичност, резултати. Това е философията на бюджета за следващата година“, отсече той пред депутатите, които трябва да приемат днес на първо четене проекта на макрорамката, подготвена от правителството.

Той припомни, че преди година беше направен труден избор от няколко политически сили, които направиха крачка към съставянето на стабилно правителство, макар и в трудна икономическа среда.

Сега, според него, резултатите са видни, БВП нараства с 2,9 на сто спрямо същия период на миналата година, а най-голям дял в ръста заема крайното потребление.

БНБ отчита също така в края на третото тримесечие увеличение на отпуснатите кредити. Изводите от това са, че стабилността на средата и усещането за сигурност се е върнало, защото именно те влияят върху решението да се инвестира, смята финансовият министър.

"Без нужните реформи няма как да стигнем темповете на растеж на страните, които решават по много по-функционален начин структурните си дисбаланси. Уроците са прочетени от всички и има стабилна финансова система", продължи той.

Горанов увери, че бюджетът за следващата година е съобразен с реалността и дава възможност държавата да изпълнява функциите си за инвестиции в човешки капитал, за социална защита, в сферата на отбраната, където имаме поети международни ангажименти.

Очакванията на правителството, заложени в макрорамката, са да има растеж на БВП от 2,1 на сто, като основното увеличение ще дойде от крайното търсене.

"През тази година показахме, че когато държавата си е на място, може да събира приходи и това се вижда. Предприехме мерки за борба с контрабандата и сивата икономика и в резултат на това към септември са събрани с 1,7 млрд. лв. повече приходи спрямо същия период на миналата година“, каза още Горанов.

Той увери, че основната цел на бюджета е да се запази фискалната стабилност и да се намали размерът на бюджетния дефицит.

В същото време Горанов призна, че актуализацията на бюджета за тази година е неизбежна и това е свързано и с оптимизацията на персонала в някои министерства, което пък налага да се платят обезщетения на служители.

"Трябва да се отпуснат 387,8 млн. лв. за това да не се допусне да има просрочени задължения заради обезщетенията. Поехме ангажимент да не оставим без заплати служители за ноември и декември заради това, че реформите не са осъществени", посочи още Горанов.

Проектобюджетът и придружаващата го средносрочна рамка залагат следните параметри за 2016 г.: касов дефицит в консолидирания бюджет от 2% от БВП (спрямо 3,3% през 2015 г.), икономически растеж от 2,1% (спрямо 2% през 2015 г.), ръст на приходите в консолидирания бюджет с 1,35 млрд. лева и ръст на консолидираните разходи с 271 млн. лв. В същото време с преходните и заключителни разпоредби се предлага актуализация на бюджета за 2015 г., с която дефицитът ще надхвърли 3 на сто.

Предвижда се възможност за теглене на нов заем до 5,3 млрд. лв. Бюджетът залага на покупката на нова военна техника, между която изтребител и фрегати.

В проекта са заложени текстове, които отнемат социални придобивки на служителите в силовите ведомства, довели до масовите им протести. Очаква се обаче част от тях да отпаднат.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Още няколко заема и ще настане спокойствие. Мъртвешко спокойно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
cokrat1
преди 8 години
Прости хора пускат прости коментари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Философията му е майката..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
obafeme
преди 8 години
Бюджета на стабилността за 2016 кога ще се актуализира, Горанов? Дефицита как е, трупаме ли дългове, разходите за лихви по дълга надхвърлят ли 1 млрд на година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Longin
преди 8 години
леле, троловете на ГЕРП ни налазиха....като едно време - покрай КТБ , ех какви вълни от *** имаше, всичките бяха регистрирани през един Януари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 12
Setver
преди 8 години
Добре е че имаме последователна политика насочена към генерирането на ръст на икономиката ни. Това искаме всички, да расте икономиката, да растат доходите на хората ни, да сме спокойни че и утре ще е като днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 14
Perun
преди 8 години
Да се поздравим с добрия Бюджет 2016. Това е бюджет на стабилитет, на реализъм и на постигнатите резултати. Бюджет 2015 заложи основите на ръста на който сме свидетели последните месеци, как икономиката ни започна да просперира и отчитаме един добър ръст от 2.9% на който много от държавите в ЕС може да ни завиждат. Нека да вземат пример от нас как се постига растеж. Вярно, решенията миналата година не бяха лесни, но ето че вече има резултати. Така че нека така да продължаваме и догодина, и всички да ни завиждат. Браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още