IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджет 2016 е приет от бюджетната и икономическата комисия

Бюджетът е предпоставка за добро управление и е стъпка към намаляване на трупането на нови дългове, заяви Владислав Горанов

17:38 | 12.11.15 г. 5
Бюджет 2016 е приет от бюджетната и икономическата комисия

Депутатите от бюджетната и икономическата комисии на Народното събрание приеха бюджета за 2016 г. с гласовете на депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок.

По време на дебата управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев посочи, че институцията подкрепя макроикономическата рамка и не вижда съществени различия от заложеното в бюджета и макроикономическите прогнози.

По думите му най-важният индикатор е икономическият растеж. За настоящата година очакванията са за ръст от 2%, свързан основно с доброто изпълнение на експорта и в по-малка степен – публичните инвестиции благодарение на европейските средства. Радев подчерта, че се очаква забавяне в ръста на износа, но въпреки това прогнозира, че той ще е фактор за растежа и догодина. Увеличава се и вътрешното търсене, което е добра тенденция и очакванията са тя да се задълбочи през 2016 г., коментира той.

В рамките на очакванията за икономически растеж БНБ подкрепя и целта за дефицит от 2% и понататъшното му подобряване. Радев очерта и две групи рискове пред българската икономика - външни и вътрешни. Основният външен риск е свързан с глобалното забавяне на икономиката заради проблемите в развиващите се пазари, както и регионалните рискове, произтичащи от проблемите на Украйна и Гърция, и бежанския поток.

По думите на Радев досега геополитическите проблеми нямат съществен макроикономически ефект, но трябва да се наблюдават, за да се реагира навреме.

Вътрешните рискове според него са свързани със структурните реформи. „Натрупването на дългове в сектори като енергетиката и транспорта могат да станат реален проблем за бюджета, ако не се предприемат мерки”, предупреди той.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) коментира, че организацията му подкрепя проектобюджета за 2016 г. „Подкрепяме данъчната стабилност и стремежа да се запазят ниските нива на преразпределение, т.е. да се оставят повече доходи в домакинствата и бизнеса. Подкрепяме и стремежа да се върви по-бързо към консолидация и свиване на дефицита. Бихме подкрепили и бюджет, който залага по-амбициозни цели при залагането на реформите в сферите на сигурността и държавното управление и ограничаване на дефицита”, коментира той. И предупреди, че прогнозираният ръст на БВП е малко по-оптимистичен предвид промяната в тренда, която вече се усеща.

„Има забавяне на износа, който вече отчете и статистиката, и несигурност при поръчките и бизнес планирането през следващата година. Причините са външни и вътрешни, сред които са и прекомерният скок на ел. енергията на индустрията, административното вмешателство на пазара на труда заради увеличението на минималната заплата – с 24% за една година”, поясни Велев.

С ефекта от добавката за прослужено време се сближават заплатите на високо- и нискоквалифициран труд в около 10 икономически сектори. „Смятаме, че това ще потисне заетостта и ще затрудни наемането на хора с ниска квалификация”, заключи той.

АИКБ прогнозира ръст от 1,3-1,5% на БВП и препоръчва да се заложат буфери в бюджета при сбъдването на по-песимистична прогноза, за да не расте прекомерно дефицитът. „Подкрепяме усилията за реформи в сферата на сигурността и отбраната. Като нетни платци в бюджета сме дошли да направим рекламация на услугата, която ни се предоставя срещу това в сферата на сигурността, и да кажем, че нашият финансов принос не отговаря на качеството на услугата. Граждани и бизнес плащат още веднъж за още едно МВР под формата на СОТ и други форми на охрана”, каза още той.

Колегата му от БТПП Васил Тодоров посочи, че организацията му принципно подкрепя бюджета с някои резерви. Подкрепя се запазването на данъчните ставки и усилията за ограничаване на дефицита. Той посочи обаче, че според БТПП преразпределителната роля на държавата трябва да се ограничи до 35%. Неоправдан според него е и заложеният ръст в приходите от такси – те трябва да се подчиняват на разходите за осъществяване на услугите и тенденцията трябва да е към намаление. За такса „битови отпадъци” той препоръча да се въведе принципът „замърсителят плаща” и да се прекрати сега действащата практика.

Положителна оценка БТПП дава за нетния ръст на разходите за образование, но ключово е провеждането на реформата и подобряването на качеството. Несъгласие организацията изразява с административното увеличаване на работната заплата и осигурителните прагове, тъй като процентите не кореспондират с прогнозируемия ръст на производителността на труда. „Мярката ще засегне нискоквалифицираните работници – цената на техния труд не кореспондира с наложените административни нива на минималната заплата””, подчерта той.

Тодоров изрази и несъгласие с актуализацията на бюджета за 2015 г. и увеличаването на разходите за персонал.

Същевременно от КНСБ коментираха, че е приемлива заложената крайна тенденция за ръст на БВП в средносрочен план, но темпът за нарастване не е достатъчен за желаното възстановяване на пазара на труда. „Одобряваме намаляването на дефицита по КФП под 3% от БВП с оглед избягването на процедура за свръхдефицит”, коментира Любен Томев от синдикалната организация.

 

Последна актуализация: 01:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
http://bultimes.com/rekord-pravitelstvoto-na-borisov-bi-dalga-na-t-zhivkov-i-a-lukanov-vzeti-zaedno/"Посяга се на обикновените хора, които нямат лоби нито в парламента, нито в партиите, където са се окопали партократи и въртят бизнес с наши фирми. Така е най-лесно, смятат корифеите на родния преход и засега са прави. За българите остават два изхода- да се оправят както могат или да напуснат държавата. Защото очевидно гражданско общество у нас няма и румънският пример не ни влияе. Докога ще е така, не е ясно."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
http://bultimes.com/rekord-pravitelstvoto-na-borisov-bi-dalga-na-t-zhivkov-i-a-lukanov-vzeti-zaedno/"Затова сега замисълът на Горанов за увеличаване на приходитевероятно ще се насочи към всички българи с вдигане на някои странични данъци. Вече се сондира общественото мнение за увеличаване цената на винетките почти двойно, не е изключено да се стигне и до поскъпване на тока въпреки тенденцията към запазване на ниските цени на енергоизточниците."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"Държавните задължения достигнаха космическите за България 11.7 милиарда евро. От идването на Бойко Борисов на власт през 2009 година до днес държавният дълг на България полетя в небесата и ни върна към времената на Тодор Живков отпреди 1989 година, когато се говореше за фалит на държавата и банкрутирала икономическа политика.За непаметливите си струва да припомним, че когато правителството на БСП начело с Андрей Луканов спря плащанията по този дълг, той беше в размер на около 10.5 милиарда долара....Нека отново припомним, че става дума за две различни Българии-тази от 1989 и тази от 2015 година. През 1989 година страната имаше работещи предприятия и достъп до пазари, които бяха оценявани за милиарди долари, в пъти повече от дълга, затова и западните банки даваха на Живков кредити. Само една от държавните структури тогава- Булгартабак бе оценена на близо 2 милиарда долара от австрийски кандидат-купувачи.Днес страната ни на практика няма държавна икономика, няма собственост.."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
''Горанов заключи, че бюджетът е предпоставка за добро управление и е стъпка към намаляване предпоставките за трупане на нови дългове'' - бюджетният дефицит какво е ???1 млрд.лв. са лихвите по държ.дългове и само *** или продажници могат да трупат дълг при факта ,че има много пари 5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО65 млрд. лв. са приходите на 100 компании, които работят у нас, за 2014 г.Това означава, че те създават близо 80% от БВП, който е 82 млрд. лв. - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4838524 - коментирал съм под статията през фейсбука(Атанас Шалапатов)10% плосък корпоративен данък и 5% за акционерите ограбва България защото големите данъкоплатци са чужди фирми и печалбата се изнася, и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
fortiss
преди 8 години
Не е приемливо да имаме дефицит при подаръци от по 20 заплати за няма нищо!!! А реформите ги забравихте!!! Забравихте и за качеството на работа на администрацията !!! Само приказки !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още