IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджет 2016 е приет от бюджетната и икономическата комисия

Бюджетът е предпоставка за добро управление и е стъпка към намаляване на трупането на нови дългове, заяви Владислав Горанов

17:38 | 12.11.15 г. 5
Бюджет 2016 е приет от бюджетната и икономическата комисия

Петър Чобанов попита финансовия министър Владислав Горанов как програмата за саниране ще се отрази на дефицитите през 2015 и 2016 г. програмата за саниране и би ли подкрепил изграждането на детски градини в ромските квартали с цел задълбочаване на интеграцията.

Димитър Танев от Реформаторския блок посочи, че партията му подкрепя бюджета и отчита усилията на Горанов да започне дебати в сектор сигурност. Той подчерта, че не е добър знак липсата на намаляване на разходите за персонал в администрацията. Реформаторите искат и повече работа, свързана с пенсионната реформа, и повече средства за образование, защото това е сектор, който всяко правителство обявява за приоритетно, но числата показват, че това не е така.

Димитър Горов констатира, че няма кой знае какви промени спрямо бюджет 2014 г., с една единствена драстична разлика – в капиталовите разходи, придобиване на ДМА и ремонти, за което са заложени над 2 млрд. лева. Той поиска разяснения какво включват тези 2 млрд. лева.
Жельо Бойчев изрази разочарованието си от бюджета и попита министър Горанов защо се стига до ревизия на бюджет 2015 г. Той поиска и разяснения за изпълнението на административната реформа, защото в тази част се залага ръст на разходите и през 2016 г. С това по същество дефицитът става 3,3% и искате да ни приспите, че за 2016 г. ще направим голяма крачка към консолидация, коментира той. 

Мартин Димитров потвърди подкрепата си за бюджета, но се обърна към Горанов заради данъка „уикенд” и „градина” и винетките. Според него това не е необходимо, а да се подобри събираемостта на данъците, вместо да се допускат нови данъци с малък бюджетен ефект. Тези данъци дразнят хората и ефектът от тях ще е обратен. Той призова и през 2016 г. да удържим дефицит под 2% без да правим компромиси.

Горанов благодари за конструктивния тон на дебатите и на партиите, които подкрепят бюджета, както и на тези, които не го подкрепиха. Той увери депутатите, че с последните анализи, с които разполага, се потвърждават очакванията за икономическия ръст за следващата година.

В отговор на въпросите на Чобанов финансовият министър изтъкна, че няма маневрености в разходната част на бюджета, които лесно да позволят извеждането на различни приоритети. Що се отнася до програмата за саниране, отражението й върху бюджета за 2015 г. е ограничено. Похарчени са около 15 млн. лева досега при сключени около 1 500 договора. За следващата година се очаква и на начислена, и на касова основа ефектът да бъде около 100 млн. лева.
Горанов допълни, че ако се гледа държавният бюджет, инвестиционните разходи нарастват, а ако се гледа КФП – намаляват минимално заради по-ниските темпове на усвояване на евросредствата от новия програмен период. Според него инвестициите, които се очаква да намалеят заради усвояването на евросредствата, ще бъдат заместени с инвестиции с национален ресурс.

Що се отнася до включването в приходната част на 600-те млн. лева от евентуалната концесия на Летище София, Горанов обясни, че не са адресирани в разходната част. Ако те не се реализират през следващата година, с тази сума няма да се реализират и разходи. Добре е да се реализира тази концесия, защото има натрупани проблеми в разходната част на сектор „Транспорт” и да се изчистят диспропорциите в системата на жп транспорта и други подсектори на транспорта, коментира той.

За него темата за преструктурирането на прякото и косвеното облагане не е нова и припомни, че ГЕРБ са изградили политическата си платформа върху запазването на плоския данък. Затова според него тази структура ще дава предимства поне докато конкурентоспособността не се увеличи дотам, че увеличаването на прякото облагане да не доведе до рискове.

Горанов заключи, че бюджетът е предпоставка за добро управление и е стъпка към намаляване предпоставките за трупане на нови дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
http://bultimes.com/rekord-pravitelstvoto-na-borisov-bi-dalga-na-t-zhivkov-i-a-lukanov-vzeti-zaedno/"Посяга се на обикновените хора, които нямат лоби нито в парламента, нито в партиите, където са се окопали партократи и въртят бизнес с наши фирми. Така е най-лесно, смятат корифеите на родния преход и засега са прави. За българите остават два изхода- да се оправят както могат или да напуснат държавата. Защото очевидно гражданско общество у нас няма и румънският пример не ни влияе. Докога ще е така, не е ясно."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
http://bultimes.com/rekord-pravitelstvoto-na-borisov-bi-dalga-na-t-zhivkov-i-a-lukanov-vzeti-zaedno/"Затова сега замисълът на Горанов за увеличаване на приходитевероятно ще се насочи към всички българи с вдигане на някои странични данъци. Вече се сондира общественото мнение за увеличаване цената на винетките почти двойно, не е изключено да се стигне и до поскъпване на тока въпреки тенденцията към запазване на ниските цени на енергоизточниците."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"Държавните задължения достигнаха космическите за България 11.7 милиарда евро. От идването на Бойко Борисов на власт през 2009 година до днес държавният дълг на България полетя в небесата и ни върна към времената на Тодор Живков отпреди 1989 година, когато се говореше за фалит на държавата и банкрутирала икономическа политика.За непаметливите си струва да припомним, че когато правителството на БСП начело с Андрей Луканов спря плащанията по този дълг, той беше в размер на около 10.5 милиарда долара....Нека отново припомним, че става дума за две различни Българии-тази от 1989 и тази от 2015 година. През 1989 година страната имаше работещи предприятия и достъп до пазари, които бяха оценявани за милиарди долари, в пъти повече от дълга, затова и западните банки даваха на Живков кредити. Само една от държавните структури тогава- Булгартабак бе оценена на близо 2 милиарда долара от австрийски кандидат-купувачи.Днес страната ни на практика няма държавна икономика, няма собственост.."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
''Горанов заключи, че бюджетът е предпоставка за добро управление и е стъпка към намаляване предпоставките за трупане на нови дългове'' - бюджетният дефицит какво е ???1 млрд.лв. са лихвите по държ.дългове и само *** или продажници могат да трупат дълг при факта ,че има много пари 5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО65 млрд. лв. са приходите на 100 компании, които работят у нас, за 2014 г.Това означава, че те създават близо 80% от БВП, който е 82 млрд. лв. - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4838524 - коментирал съм под статията през фейсбука(Атанас Шалапатов)10% плосък корпоративен данък и 5% за акционерите ограбва България защото големите данъкоплатци са чужди фирми и печалбата се изнася, и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
fortiss
преди 8 години
Не е приемливо да имаме дефицит при подаръци от по 20 заплати за няма нищо!!! А реформите ги забравихте!!! Забравихте и за качеството на работа на администрацията !!! Само приказки !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още