IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджет 2016 е приет от бюджетната и икономическата комисия

Бюджетът е предпоставка за добро управление и е стъпка към намаляване на трупането на нови дългове, заяви Владислав Горанов

17:38 | 12.11.15 г. 5
Бюджет 2016 е приет от бюджетната и икономическата комисия

Той даде и положителна оценка за намеренията за намаляване на безработицата и увеличаване на заетостта, стъпките за увеличаване на минималната заплата и защитата на нископлатените работници и работещите бедни. „Призоваваме тази политика да продължи и след 2017 г., което не личи от бюджета”, посочи Томев.
КНСБ не приема обаче прекалено стръмната фискална консолидация, която не оставя пространство за различни разходи и политики в сферата на доходите. „Не одобряваме тенденцията на спад на разходите като процент от БВП. Това няма разумна аргументация при дефицитите в социалните политики”, посочи Томев.

Той посочи още, че мерките за икономически растеж са оскъдни и изрази притеснението на синдикатите за замразяването на заплатите в бюджетната сфера. Планираните осигурителни приходи, според Томев са подценени и трябва да бъдат съобразени с ръста на минималната заплата и осигурителните доходи. Той призовава и за размразяване на обезщетенията за безработица и мерки за оздравяване на енергетиката, транспортния сектор, пощите. Предвид мащабите на енергийната бедност липсват бюджетни мерки заради очакването увеличение на цените на тока предвид предстоящата либерализация, подчерта той.

КНСБ призовава и за въвеждането на необлагаем минимум, прогресивно подоходно облагане, семейно облагане и въвеждане на данък върху финансовите трансакции. КНБС не намира достатъчно основания да подкрепи бюджета и се надява, че между първо и второ четене някои от важните предложения в сферата на данъчната политика и доходите, както и секторните политики, ще бъдат приети.

От ВСС са заложили редица мерки в краткосрочен и дългосрочен план, сред които премахване на незаетите щатове, усъвършенстване на процедурата по прехвърляне на магистрати между съдилищата, оптимизация на администрацията, анализ на дейността на военните съдилища и съкращения, изграждане на единна деловодна програма за повече прозрачност, въвеждане на критерии за изчисляване на натовареността на служебните служители, изработка на съдебната карта на България и съкращаване и окрупняване на звена в съдебната система, където е необходимо, стратегия за управление на собствеността.

Представителите на синдикатите от сектор „Сигурност” настояха да отпаднат предложенията за орязване на социалните придобивки на служителите с мотива, че с намаляването на възнагражденията няма да се осъществи реформа. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова потвърди ангажимента си да внесе текстове, с които да отмени предложенията между първо и второ четене на бюджета.

Депутатът от БСП Румен Гечев отбеляза по време на дебатите, че няма промяна в структурата на данъците в България. Увеличението на приходите идва от косвените данъци и съотношението косвени/преки данъци е ненормално, посочи той. Имаме сериозен проблем – и тази, и следващите години някой е взел решение, че тази структура ще се запази, което противоречи на европейската практика, предупреди Гечев. Според него се поддържа псевдостабилност и има противоречия в бюджета, защото се залага на многократно увеличение на дълговете и на „антиприоритети” заради намаленото финансиране на образованието, здравеопазването и други сектори.

Ако искаме да превърнем бюджетната политика във фискална, трябва да я обвържем с макропоказателите. Цяла Европа заделя за инвестиции и публично-частно партньорство, ние нямаме такива инструменти. Отказваме се от стимулиране на инвестициите през бюджета ли, попита той.

Емил Димитров се обърна към Горанов, че е „вързал бюджета”, като изтъкна като постижения въведения фискален контрол и събирането на стари, просрочени вземания. Той обаче попита защо се поемат дългове, които се насочват за европроекти – за спасяване на проекти или за довършването им предвид забавянията и че някои от тях трябва да се довършат с пари от бюджета.

 

Последна актуализация: 01:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
http://bultimes.com/rekord-pravitelstvoto-na-borisov-bi-dalga-na-t-zhivkov-i-a-lukanov-vzeti-zaedno/"Посяга се на обикновените хора, които нямат лоби нито в парламента, нито в партиите, където са се окопали партократи и въртят бизнес с наши фирми. Така е най-лесно, смятат корифеите на родния преход и засега са прави. За българите остават два изхода- да се оправят както могат или да напуснат държавата. Защото очевидно гражданско общество у нас няма и румънският пример не ни влияе. Докога ще е така, не е ясно."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
http://bultimes.com/rekord-pravitelstvoto-na-borisov-bi-dalga-na-t-zhivkov-i-a-lukanov-vzeti-zaedno/"Затова сега замисълът на Горанов за увеличаване на приходитевероятно ще се насочи към всички българи с вдигане на някои странични данъци. Вече се сондира общественото мнение за увеличаване цената на винетките почти двойно, не е изключено да се стигне и до поскъпване на тока въпреки тенденцията към запазване на ниските цени на енергоизточниците."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"Държавните задължения достигнаха космическите за България 11.7 милиарда евро. От идването на Бойко Борисов на власт през 2009 година до днес държавният дълг на България полетя в небесата и ни върна към времената на Тодор Живков отпреди 1989 година, когато се говореше за фалит на държавата и банкрутирала икономическа политика.За непаметливите си струва да припомним, че когато правителството на БСП начело с Андрей Луканов спря плащанията по този дълг, той беше в размер на около 10.5 милиарда долара....Нека отново припомним, че става дума за две различни Българии-тази от 1989 и тази от 2015 година. През 1989 година страната имаше работещи предприятия и достъп до пазари, които бяха оценявани за милиарди долари, в пъти повече от дълга, затова и западните банки даваха на Живков кредити. Само една от държавните структури тогава- Булгартабак бе оценена на близо 2 милиарда долара от австрийски кандидат-купувачи.Днес страната ни на практика няма държавна икономика, няма собственост.."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
''Горанов заключи, че бюджетът е предпоставка за добро управление и е стъпка към намаляване предпоставките за трупане на нови дългове'' - бюджетният дефицит какво е ???1 млрд.лв. са лихвите по държ.дългове и само *** или продажници могат да трупат дълг при факта ,че има много пари 5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО65 млрд. лв. са приходите на 100 компании, които работят у нас, за 2014 г.Това означава, че те създават близо 80% от БВП, който е 82 млрд. лв. - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4838524 - коментирал съм под статията през фейсбука(Атанас Шалапатов)10% плосък корпоративен данък и 5% за акционерите ограбва България защото големите данъкоплатци са чужди фирми и печалбата се изнася, и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
fortiss
преди 8 години
Не е приемливо да имаме дефицит при подаръци от по 20 заплати за няма нищо!!! А реформите ги забравихте!!! Забравихте и за качеството на работа на администрацията !!! Само приказки !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още