IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Спорните текстове в Бюджет 2016 за сектор Сигурност ще отпаднат

Има заложен буфер в бюджета, ако се наложи да се подкрепят банки, коментира председателят на бюджетната комисия на Народното събрание

12:04 | 12.11.15 г. 4
Менда Стоянова: Спорните текстове в Бюджет 2016 за сектор Сигурност ще отпаднат

Спорните текстове от проектозакона за Бюджет 2016 за сектор "Сигурност" ще отпаднат между първо и второ четене. Това каза пред БНТ Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента, като посочи, че лично се ангажира с това.

Днес проектът на Бюджет 2016 влиза за обсъждане в ресорната комисия в Народното събрание, като по същото време полицаите отново ще протестират пред сградата.

Параграфите от преходните и заключителни разпоредби, в които са залегнали орязаните социални придобивки на униформените, ще бъдат оттеглени от председателя на бюджетната комисия, коментира и вътрешният министър Румяна Бъчварова.

„Обещала съм пред шестте синдиката на МВР в неделя, че лично с мои колеги ще внесем предложение между първо и второ четене тези текстове да отпаднат от Закона за държавния бюджет", каза Менда Стоянова тази сутрин. Според нея няма нищо лошо да има такива промени, тъй като това е смисълът на дебата.

Тя обаче беше категорична, че е крайно време в силовите ведомства да се случат реформите. „Сега правим бюджета, имаме допълнителни приходи над 1,5 млрд. лева повече за 2015 г. спрямо 2014 година. Всъщност бих попитала опозицията къде беше този 1,5 млрд. лева, когато те управляваха“, попита Стоянова.

По думите й именно това е проблемът – „как да разпределим парите, на кой да дадем повече и на кой по-малко, кои са нашите приоритети". "Мисля, че няма две мнения, че нашите приоритети са образованието, науката, здравеопазването, дори социалното подпомагане", заяви председателят на бюджетната комисия.

Стоянова коментира, че всички много се вълнуват, защото смятат, че бюджетът е длъжен да им дава пари без да полагат усилия в тяхната сфера да направят такива промени, за да бъдат по-ефективни с парите, с които разполагат. Стоянова напомни, че силовите ведомства в актуализацията на Бюджет 2015 получават 350 млн. лв. повече за тази година спрямо тези 350 млн. лв. те получават още 115 млн. лв. за 2016 г. и сега искат още 8 млн. лева.

Стоянова коментира, че е съгласна, че реформите в МВР не се правят със свиване, а с инвестиция, но не вижда за какво. „Мисля, че драстичните текстове, които финансовият министър внесе без съгласуване, постигнаха своята цел“, каза още Стоянова.

Има заложен буфер в Бюджет 2016 и той е в размер на лимита на дълга, който е предвиден да се изтегли, обясни още Стоянова в отговор на въпрос предвиден ли е резерв в бюджета, ако се наложи да се подкрепят банки.

Стоянова обясни, че се предвижда да има максимален лимит на дълга от 5,3 млрд. лева, като от тези пари за финансиране на дефицита ще са нужни около 1,8 млрд. лева. С останалите средства ще се рефинансират стари погашения с падеж догодина.

„Остатъкът е евентуалният възможен буфер, ако се наложи да се подкрепят банки с оглед на това, че всички очакваме през първото полугодие да се случи оценката на активите на банките. Бюджетът трябва да е готов за всяка ситуация, ако не искаме да фалира цялата държава“, заяви Менда Стоянова.

Този буфер би могъл да послужи и за евентуална непредвидена ситуация, свързана с бежанската вълна, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
То не е сефте за банката. Гледам колко са нагли БГ политиците - изобщо не се срамуват че вкарват страната в дългова спирала... и никой нито им иска оставките (де е опозицията?) нито нищо. Народе, що гледаш - а не им теглиш балтията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
dragorad
преди 8 години
Първа Инвистиционна Бамка. Сега вече знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
dragorad
преди 8 години
***. Сега вече знаеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
993
преди 8 години
Менда е толкова проста... Ами да каже кои банки ше подкрепят..., за да бягаме от там! Мухаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още