IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозиция и управляващи в спор за Бюджет 2016

БСП и ДПС ще гласуват против проекта, заяви Румен Гечев

15:54 | 15.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Опозиция и управляващи в спор за Бюджет 2016

Преди дни икономическата и бюджетната комисия в парламента приеха Бюджет 2016 и актуализацията на бюджета за отиващата си година. Опозиция и управляващи очаквано се разминават сериозно с оценките си за проекта.

Средствата за сигурност в Бюджет 2016 са с 350 млн. лева повече спрямо тези, които ще получи сферата спрямо миналата година след актуализацията на Бюджет 2015. Това не е най-доброто, но е възможното, каза пред БНР Диана Йорданова,  депутат от ГЕРБ и член на бюджетната комисия. 

Водещото в бюджета за следващата година е, че освен основната цел за устойчив икономически модел, са предвидени и достатъчно средства, така че държавата да изпълнява своите основни функции, а именно социална закрила на българските граждани и инвестиции в човешки капитал, подчерта Йорданова.

Тя посочи, че в приходната част на бюджета няма хаотични движения по отношение на данъците. Депутатът се обяви против облагането на земеделски земи в рамките на населените места, което стана известно като данък „Градина“. Това ще бъде едно нещата, който ние ще предложим да отпадне, каза представителят на ГЕРБ.

Тя коментира и идеята за допълнително облагане на такситата: „Съжалявам, че не успях да събера гласове в пленарната зала, защото това води до неизсветляване на сивия сектор в този бранш. Все още има възможности за корекции в тази посока, а държавата има достатъчно механизми, за да може да си събере данъците и от там“, смята тя.

БСП и ДПС ще гласуват против проекта, каза депутатът Румен Гечев от БСП. Той прогнозира, че бюджетът ще мине трудно в зала дори с „плаващото мнозинство“ на управляващите.

Социалистът беше категоричен, че бюджетът не е добър и отправи критики заради идеята на финансовия министър да актуализира тазгодишния бюджет с проекта за 2016 г. 
„От 1 октомври тази година работим само с дългове”, каза Гечев и заяви, че средствата за разходи по Бюджет 2015 вместо да стигнат до 31 декември, са изразходвани до края на лятото.

„С 880 млн. лв. не излиза сметката на правителството, което е грандиозен гаф. На практика правителството харчи пари, които никой не му е разрешил да харчи, тъй като актуализацията не е гласувана“, каза социалистът.

Депутатът смята, че в бюджета за 2016 г. няма приоритети и връзка с реалната икономика, а само по 2 – 3 млн. разлика във финансирането на отделни сектори.

За следващите три години е заложено намаление на разходите за отбрана като дял от БВП, каза той.

„В областта на отбраната се предвижда намаление на разходите от 3,7% от БВП на 3,5%. В образованието също има намаление от 3,6% за 2015 г. на 3,4% за 2018 г. В здравеопазването намалението е от 4,5% на 4,4 %. Социалните плащания са замразени на 13,2% от БВП, каза икономистът.

Тъй като управляващите твърдят, че в тези сфери ще има повече пари, той каза: „Аз съм професор по макроикономика и не бих заложил авторитета си. Сравненията стават в проценти. Това, че някъде има увеличение с няколко милиона, е друг въпрос“, каза той.

Социалистът коментира, че в Европа има ясни указания за увеличение на дела от БВП за образование и наука до поне 4,5%. Ние се движим в обратна посока на Европа. В Дания за образование се отделят 8,8% от БВП, а при нас 3,5% заяви той.

Гечев отправи критики и към възможността в следващите години да бъдат изтеглени заеми за 16 млрд. лв. Той припомни, че заемите за 2016 г. може да достигнат 5,3 млрд. лв., както е предвидено в проекта на Владислав Горанов. Депутатът е изчислил, че правителството планира 11 – 12 млрд. лв. разходи.

Диана Йорданова отговори, че гласуването на бюджета е вид вот на доверие към правителството. „Съмненията на проф. Гечев ще бъдат разсеяни“, каза тя. По отношение на процентите тя коментира, че за хората е по-важно дали ще покриват ежедневните си нужди.

За планираните 5,3 млрд. лв. тя обясни, че това е максималният възможен лимит на дълг. Разходите на правителството за 2016 г. се увеличават само с 1 млрд. лв., каза тя. Основният фактор за растежа е крайното потребление, има съживяване на пазара на труда и безработицата намалява, допълни народният представител.

„Бюджетите не правят реформи, а създават предпоставки за това“, каза Диана Йорданова.

Бюджетът  за догодина е хаотичен и може да доведе до наказателна процедура за свръхдефицит, заяви бившият финансов министър и депутат от ДПС Петър Чобанов, цитиран от БНР.

„При положение, че ни се предлага актуализация (на Бюджет 2015 – б. р.), при която дефицитът на касова основа е 3,3%, малко трудно можем да повярваме, че и дефицитът на начислена основа няма да надхвърли 3%, което би означавало стартиране на процедурата по свръхдефицит“, предупреди той.

Чобанов определи като противоречиви предложенията за нови данъци.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Незнам тези умишлено ли го правят или прости са *** и ограничени ''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/Още факти - ''Как изхвърлихме 10% БВП на ***'' - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3254752,и на стената на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил всичко ,че може да има и 10% растеж но с това не се решава фундаменталният проблем защото устройството на свет.финан.иконом.система е грешно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още