IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Бюджет 2016 не е бюджет на реформите

При високия дефицит и растящия дълг няма как да не бъдат повишени данъците, прогнозира бившият финансов министър

09:10 | 23.11.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дянков: Бюджет 2016 не е бюджет на реформите

Бюджет 2016 не е бюджет на реформите и няма да се запомни с нищо особено, коментира в ефира на bTV бившият финансов министър Симеон Дянков. Той посочи, че през последните години България харчи повече пари, отколкото разполага, и няма "затягане на коланите".

В същото време обаче няма и реформи, с изключение на предложенията на социалния министър и вицепремиер Ивайло Калфин в сферата на пенсионната система, както и някои "положителни промени в енергетиката", предложени от ресорния министър Теменужка Петкова и председателя на енергийната комисия в парламента - Делян Добрев.

"Те обаче не са достатъчни", коментира още Дянков.

Според него заради високия дефицит и растящия дълг през следващите години ще наложи да бъдат увеличени данъците. "Няма как да издържим с този дефицит при ниски данъци", допълни още бившият финансов министър. 

Преди дни и в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria Дянков заяви, че заложеният от правителството бюджетен дефицит от 2% от БВП за 2016 г. (колкото предвижда проектобюджетът - б.р.) е твърде висок. „Аз бих се стремял да го намаля до 1%, така че през 2017 г. правителството да се цели в балансиран бюджет", заяви финансистът.

С увеличаването на дълговете правителството си гарантира спокойствие през 2016 година, но това не може да продължава, каза още Дянков. Резултатите от местните избори са показали според него, че е налице политическа стабилност и може да се пристъпи към реформи. Той беше категоричен също, че икономическата ситуация в Европа вече е по-добра, а липсват "подобрения" в бюджета на страната. Според него е бил постижим дефицит от 1-1,5%, а не заложените от правителството 3,3%.

Дянков не очаква терористичните атаки в Париж да засегнат икономиката на Европа и тя ще бъде във възход.

Бившият финансов министър оцени своя наследник Владислав Горанов като "добър министър, но за коалиционно правителство". Той критикува и начина, по който беше представена реформата в Министерството на вътрешните работи - след местните избори и в преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета.

Според Дянков местните избори винаги влияят върху представянето на бюджета за следващата година. Той даде за пример 2011 година, когато правителството е предложило бюджет, предвиждащ ръст на акцизи и мита, но го е направило преди вота.

Експертът коментира още и липсата на дискусии за нуждата от средства преди изготвянето на бюджета, каквито нагласи са се създали. Според него за енергетиката например са нужни 2 млрд. лева, за което публично не се коментира в достатъчна степен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Кацата ще е все така продупчена на няколко места и кражбите нямат да спрат. Никой управляващ в България не може да направи никакви реформи, най-малко пък ГЕРБ. Всичко са само празни приказки.Опитаха поне 1 реформа и започнаха с полицаите и вижте какво им се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Бюджетът произтича от изборните резултати и порасналите амбиции на ГЕРБ. По тази причина популизмът се превръща в основа на управлението, а това е пряк път към дефицити и социализма от 20-и век. БСП умря, но изглежда се възражда в ГЕРБ. Големите електорални групи, издържани от бюджета, винаги ще дърпат политиците популисти в тази посока. За съжаление се случва в комбинация с имигрантския натиск и световна акция на свързаните с бизнеса със сигурност корпорации, за вдигане на разходите за отбрана във всички държави от НАТО. От тази гледна точка, бюджетът е компромисен до крайност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 7
data
преди 8 години
До голяма степен сегашните дефиците са в резултат от прекалено рестрективните дянкови бюджети . Принципно е прав разбира се , но трябва да е ясно в какъв времеви хоризонт ще се случи всичко .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Pivoley
преди 8 години
Бюджетите му не бяха реформаторски, но поне сви дефицита до 0.50%. А сега хем няма реформи, хем и дефицитите станаха хронични и не се вижда дали скоро ще успеем ги свием под 2%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още