IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: 2% дефицит за 2016 г. е твърде висок

Политиката на малки дефицити ще доведе до ръст на данъците, смята бившият финансов министър

13:29 | 26.10.15 г. 5
Дянков: 2% дефицит за 2016 г. е твърде висок

Заложеният от правителството бюджетен дефицит от 2% от БВП за 2016 г. (колкото предвижда проектобюджетът - б.р.) е твърде висок по мнението на бившия финансов министър Симеон Дянков.

„ Аз бих се стремял да го намаля до 1%, така че през 2017 г. правителството да се цели в балансиран бюджет", заяви финансистът в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria.

„От една страна, може да се каже, че в сравнение с близо 6% дефицит (5,8% дефицит за 2014 г. - б.р.), 2% изглежда като много голямо подобрение“, признава той. „Но всъщност не е, ако се вземе 2012 г., когато дефицитът бе под половин процент. И като се има предвид, че европейските страни вървят много по-добре през 2013 - 2016 г., отколкото преди това".

В разговора си с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев Дянков посочва, че България може да види за пример Португалия.

„Тя преди кризата в еврозоната водеше политика на малки дефицити. В момента, когато имаше по-голямо напрежение в европейските икономики, икономиката на Португалия рухна. Нещо подобно може да се случи и с България през следващите няколко години".

Според бившия финансов министър политиката на малки дефицити ще доведе до ръст на данъците. „Като гледам как върви фискалната политика, увеличението на данъците е неизбежно“, смята той.

Дянков коментира и последните данни и притесненията си за имиджа на страната като първенец по фискална дисциплина.

„За три години успяхме от отличници да се превърнем в една от най-лошите държави от гледна точка на фискална дисциплина в ЕС, дано да е за кратко", каза той.  По думите му макар дефицитът за 2014 г. да е свързан с еднократен ефект (изплащането на депозитите в КТБ - б.р.), това, което не е еднократно, е, че се увеличава близо два пъти и външният дълг - от 16% през 2008 г. до близо 28% в края на миналата година.

"Този дълг ще продължи да тежи, по него ще се плащат лихви. Така че аз не бих казал, че това е еднократно явление, или, ако е еднократно явление, то води доста по-дългосрочни и по-негативни последици“, поясни той.

Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
Подкрепям те изцяло !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
data
преди 8 години
хъм , тъй тъй , ама той стагнира икономиката с неговите прекалени мераци за балансиран бюджет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Bobby_bul
преди 8 години
На Дянков много неща не му харесвам, но специално за фискалната дисциплина много ми допада и в това се справи добре. Даже и дълга да е 28% все пак е по-добре от това което направи Ирландия примерно (от 22% 2008г. до 120%+ сега). Наистина 2% дефицит за догодина е прекалено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 18
redcretin
преди 8 години
Теб те видяхме, другарю Постна Пица. Вярно е че и сегашните са некадърници, но не е редно ти точно да раздаваш акъли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 0
pass
преди 8 години
Доживях да съм изцяло съгласен с г-н Дянков, въпреки че преди години ми се струваше че прави големи грешки. Спрямо сегашното недоносче г-н Горанов, г-н Дянков ми изглежда като огромен капацитет и авторитет. Лошото е, че г-н Горанов ще си изиграе ролята на безгласен бушон, той за друго и не става, и ще потъне в историята, както стана навремето с Виденов. И ние после ще плащаме изпзпканите натрупани нови милиарди външен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още