IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли системни рискове в Бюджет 2016?

Най-важният проблем на бюджета е енергетиката, заяви Пламен Димитров

09:29 | 03.12.15 г. 1
Има ли системни рискове в Бюджет 2016?

Има ли системни рискове в бюджета за догодина и кои са основните очаквани проблеми? Предложената от финансовото министерство рамка предизвика разгорещени дебати още при представянето й, а сега след гласуването на Закона за Бюджет 2016 споровете продължават.

Няма промени в данъчната политика през 2016 г.  и няма да разпределяме повече пари спрямо тази година. Това коментира пред bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него вариантът да се разпределят повече пари е да се промени философията на облагането и „да се разтовари трудът“, а за сметка на това да се обложат например финансовите трансакции или недвижимостите.

Народният представител Мартин Димитров (РБ) коментира, че  първата добра новина за бюджета е планираното свиване на дефицита до 2%. Втората добра новина е запазването на данъчната система. Трябва да запазим най-ниските данъци в ЕС като добра среда за българските и чуждестранните инвеститори, каза той. Депутатът посочи като положително развитие и отпадането на предложените данъци „градина“ и „уикенд“. 

Мартин Димитров посочи като негативи забавените реформи, например в сектор „Сигурност“. Той смята, че точно оттам трябва да започнат реформите.

За критиките на Йордан Цонев към Реформаторския блок, че точно в техните министерства няма реформи, Мартин Димитров каза: „Позициите на ДПС са силно пристрастни. Те водят битка с Реформаторския блок, защото смятат, че с подобни тези ще си отворят място в правителството – ще излезе РБ и ДПС ще се намърда там“.

Според Пламен Димитров системните рискове в бюджета не са само липсващите реформи в сектор „Сигурност“, а и в здравната реформа.

„Най-важният проблем на бюджета е енергетиката“, каза синдикалистът и заяви, че това е системен проблем. Той коментира, че задлъжнялостта от близо 3,8 млрд. лв. „запуши системата“.  

„Има реална заплаха още през зимните месеци да се нарушат доставките на електроенергия, без да твърдя непременно, че ще има режим на тока“, каза синдикалистът.

БЕХ не може да вземе заем, за да се разплати и да отпуши системата, а финансовият министър казва: аз няма да дам държавни гаранции“, възмути се той. Пламен Димитров прогнозира, че от 1 април 2016 г. цената на тока ще се увеличи с между 15 и 20% при либерализацията на пазара. Няма нищо, което да подкрепи малките фирми и домакинствата, които трябва да бъдат защитени, изтъкна той.

Мартин Димитров заяви по темата, че с гласуваната възможност да се изкупува преференциално токът от централите на биомаса остава една пробойна в системата. Депутатът постави като въпрос дали трябва да бъде даден заем на БЕХ, за да се разплати холдингът с американските централи, а те пък с въгледобива. Сега е важно МФ да направи анализ дали не греши, че не издава такива гаранции, настоя той.

Не трябва да се допуска премахване на плоския данък и повишаване на корпоративното облагане, настоя Мартин Димитров. Той препоръча на кметовете да си оптимизират разходите и въобще да не мислят за вдигане на данъците.

„Не търсете всичко в бюджета, той е основа. След това ако искаш да правиш реформи, ги правиш“, каза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 8 години
Материалът е така построен, че да даде предимство и единствено ВЯРНОТО мнение на Мартин Димитров и чрез него на реформаторите (защо реформатори, като повече от 1 година и стъпка към реформиране няма). Неговите ппостановки звучат като истина от последна инстанция. За грамотните е ясно, на незнаещите няма смисъл да се разяснява. Къде между впрочем, отидоха по-големите приходи в бюджета, с които се хвалеше премиерът? Защо пак се вземат заеми? За това нито дума не се дава. Все едно, че такава тема не присъства. А заемите са 16 000 000 000 плюс 5 300 000 000 (засега). В бюджета освен това очевидно не става и дума за инвестиционна дейност и търсене на растеж на икономиката.Но, толкова си могат. Важното е, че прогониха най-добрия бюджетар в страната от власт с 9 месеца маршировки по жълтите павета. Сега всичко им е натамън и не излизат, дори обратно - порицават протестиращи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още