fallback

Банките избират до 22 януари оценители на активите си

Кандидатите трябва да имат приходи в размер не по-малко от 500 хил. лева без ДДС от сходни услуги

16:07 | 28.12.15 г. 3
Автор - снимка
Създател

В срок до 22 януари банките в България трябва да организират процедура за подбор на независими външни лица, които директно да бъдат ангажирани с извършване на дейностите по прегледа на активите в банките –  доставчици на услуги (AQR Providers). 

Този процес е част от предстоящия преглед на качеството на банковите активи в България, става ясно от прессъобщение на Българската народна банка (БНБ), след като днес централната банка одобри специалните инструкции за избора на оценители и доставчиците на услуги в тази сфера.

Според тях дейността на въпросните доставчици на услуги трябва да бъде строго съобразена с изискванията на методологията за преглед на качеството на активите, разработена от Европейската централна банка (ЕЦБ) и адаптирана от БНБ и нейния консултант „Делойт България“ ЕООД.

Компаниите, които могат да бъдат наети от банките да извършат оценка на качеството на активите им, трябва да имат приходи в размер на не по-малко от 500 хил. лева без ДДС, възникнали от услуги по оценка на качеството на активите или от предоставяне на одиторски услуги на банки или други услуги, доближаващи се до обхвата на проекта през 2011-2014 г.

Кандидатите за прегледа на активите също така трябва да разполагат с професионалисти на позиция „съдружник/директор/управител“, които са извършвали поне една оценка на качеството на активите на банки или поне един одит на банка за последните три години. Оценката на качеството на активите и в частност одитът на банковия портфейл и оценката на обезпеченията ще бъдат проведени върху 22 банки под надзора на БНБ. Информацията от оценката ще послужи за бъдещите стрес тестове на банките. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:40 | 13.09.22 г.
fallback