IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките избират до 22 януари оценители на активите си

Кандидатите трябва да имат приходи в размер не по-малко от 500 хил. лева без ДДС от сходни услуги

16:07 | 28.12.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В срок до 22 януари банките в България трябва да организират процедура за подбор на независими външни лица, които директно да бъдат ангажирани с извършване на дейностите по прегледа на активите в банките –  доставчици на услуги (AQR Providers). 

Този процес е част от предстоящия преглед на качеството на банковите активи в България, става ясно от прессъобщение на Българската народна банка (БНБ), след като днес централната банка одобри специалните инструкции за избора на оценители и доставчиците на услуги в тази сфера.

Според тях дейността на въпросните доставчици на услуги трябва да бъде строго съобразена с изискванията на методологията за преглед на качеството на активите, разработена от Европейската централна банка (ЕЦБ) и адаптирана от БНБ и нейния консултант „Делойт България“ ЕООД.

Компаниите, които могат да бъдат наети от банките да извършат оценка на качеството на активите им, трябва да имат приходи в размер на не по-малко от 500 хил. лева без ДДС, възникнали от услуги по оценка на качеството на активите или от предоставяне на одиторски услуги на банки или други услуги, доближаващи се до обхвата на проекта през 2011-2014 г.

Кандидатите за прегледа на активите също така трябва да разполагат с професионалисти на позиция „съдружник/директор/управител“, които са извършвали поне една оценка на качеството на активите на банки или поне един одит на банка за последните три години.

Оценката на качеството на активите и в частност одитът на банковия портфейл и оценката на обезпеченията ще бъдат проведени върху 22 банки под надзора на БНБ. Информацията от оценката ще послужи за бъдещите стрес тестове на банките. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Поведението с фиксираният курс на лева е с предимства и слабости.Сега фиксираният курс на лева не е с водеща роля за стопански злини. Водещото е сгрешената парична система.Пример: Нима през 1996 г. имаше фиксиран курс на лева за да се случи катастрофалната криза?Това което имаше през 1996 г. и се случи кризата бе сгрешена парична система. Все още тази държавна грешка е запазена и принася злини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Mito Karamitov
преди 8 години
Toчно така колкото повече го стискат фиксирания курс толкова повече ще е отскока накрая като вдигнат бялото знаме:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Все още ръководителите на Българска народна банка (БНБ) са подведени и не зачитат, че сега Централната банка е със съдба на жертва в условия на сгрешена парична система.Реално БНБ може временно да помогне за забавяне на ескалация на актуални злини, ала за сметка на завишени бъдещи вреди.Днес БНБ със свое влияние отлага ескалиране на болезнени стопански кризи, но не може да ги предотврати, тъй като водещата причина не е в нейна компетентност.Пример: Кризата на К Т Б АД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още