fallback

Манолов: Гарантираният базов доход е всъщност преразпределение на ресурсите

Холандският град Утрехт започва пилотно да плаща по 890 евро на малка част от жителите, независимо дали работят или не

11:38 | 29.12.15 г. 6

Гарантираният базов доход представлява преразпределение на ресурсите, така че всеки да получи средства за своето базово съществуване, смята президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов. Пред "Нова телевизия" той коментира новината за въвеждането на базов доход в холандския град Утрехт.

Според него в последните години все по-ясно се наблюдава тенденцията към разширяване на пропастта между доходите - ниски и високи, тоест населението навсякъде по света обеднява. Именно това е и причината да се търсят начини за преодоляване на проблема и базовият доход е едно от дискутираните решения.

Манолов припомни, че ресурсите на планетата не са безкрайни и се налага преразпределението им. В същото време, заради развитието на технологиите, се свиват и работните места, а хората се увеличават. Според него базовият доход е реалистично решение, защото в един момент ще се стигне до там, че хората няма да има какво да работят.

Изчисленията на синдикалиста сочат, че издръжката на човек в България е около 500 лева на месец. Това означава, че базовият доход у нас би трябвало да бъде около тази сума. Хората обаче ще имат стимул да работят, защото ще получават над този доход и ще живеят по-добре, смята още Манолов.

В холандския град Утрехт месечно ще бъдат отпускани по 890 евро под формата на помощи за малка група жители, независимо дали работят или не. "Ние не наричаме това базов доход, за да не си помислят хората, че ще получават пари, за да стоят вкъщи и гледат телевизия", коментират от общинския съвет в града, цитирани от британското издание The Guardian.

Гражданите на Утрехт, които получават държавната помощ, ще могат да увеличават доходите си, ако си намерят и допълнителна работа, става ясно още от плановете на общината. Подобна идея има и във Финландия

Идеята за гарантиран базов доход съвсем не е нова. Още през 1797 година Томас Пейн предлага система, според която всеки, в зависимост от неговата възраст, да получава средства от държавата, с които може да прави каквото си поиска.

Пред "Нова телевизия" Димитър Манолов припомни, че преди година темата беше повдигната и в ЕС. Дори имаше идея за създаване на европейски фонд, чрез който да бъде финансирано отпускането на средствата на територията на общността. Според синдикалиста в това има логика, тъй като ЕС разходва средства за различни безмислени политики, а може да изхрани населението си.

"Засега дебатът по темата в европейските институции не е започнал", коментира още Манолов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:38 | 09.09.22 г.
fallback