IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безусловният базов доход – икономически абсурд или възможна реалност?

Синдикалисти продължават да лансират идеята за 400 евро ББД, работодатели прогнозират масови фалити

09:29 | 13.01.14 г. 100
Безусловният базов доход – икономически абсурд или възможна реалност?

Българската икономика не е конкурентоспособна и затова всяко повишение на цената на труда ще доведе до срив в икономиката, затваряне на предприятия и сериозна безработица. Това каза Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК, по повод дискусията дали в Европейския съюз (ЕС) да се въведе безусловен базов доход (ББД) от 400 евро. В момента в Евросъюза се събират подписи в подкрепа на идеята, в България КНСБ също събира подписи чрез сайта си.

Въвеждането на ББД, или на минимална работна заплата от 800 лв., ще доведе до затварянето на всички малки хотели и магазини, което означава огромна безработица. Бизнесът освен това ще си изнесе производството – в ЕС или извън него, каза още Данев.

Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ Подкрепа, припомни, че в ЕС в момента се води дебат за въвеждането на ББД, който да се получава извън заплатите и социалното подпомагане. Целта била да се намали социалното неравенство. Дали ще стане е съвсем друг въпрос. Разбира се, че в България минимална заплата от 400 евро е невъзможна, допълни синдикалистът.

Манолов каза още, че проблемът е дали хора, които не са приучени да работят, няма да се възползват от идеята.

Според Божидар Данев в България хората, които лансират идеята, са настроени анархистично, а политиците, които предлагат ББД, го правят с идеята да влязат в Европейския парламент.

Данев допълни, че подобни идеи е нормално да се приемат добре, въпросът е дали икономиката може да издържи подобно напрежение. Той определи предложението като научна или политическа фантастика, също и като икономически абсурди.

Тази идея трудно може да намери реална и нормална почва за развитие, затова си мисля, че зад нея стои нещо друго, каза Димитър Манолов, но отказа да конкретизира какво има предвид. Трябва да си отговорим на въпроса: накъде след растежа, допълни той.

По повод изказване на Корнелия Нинова, че повечето обещания на кабинета са изпълнени по отношение на социалната политика, Димитър Манолов обясни, че от гледна точка на икономиката проблемът в България е не безработицата, а ниската заетост – заради хората, които трайно не желаят да работят.

Обезкуражените са около 7,8 на сто от работната ръка, уточни Данев. Той коментира още, че България освен излизане от кризата в момента преживява преструктуриране на икономиката. За да открием устойчиви и качествени работни места, трябват инвестиции. Един потенциален инвеститор обаче не знае какви решения ще вземат политиците и затова инвестиции няма. Политиците диктуват икономиката, не се знае например каква ще е цената на енергията, даде пример той.

Данев твърди още, че цените на кредитите в България са по-високи точно заради политическата неопределеност. Това била причината и за намалението на кредитния рейтинг на България.

Докато няма стабилност, трудно можем да говорим за трайни работни места, каза още Данев.

Според него парите за временна заетост са използвани напразно и хората трябва да се назначават не в общините, а в предприятията, за да получават квалификация. Сега подпомаганите по този начин се използвали като политически инструмент.

Димитър Манолов коментира, че България в следващите години ще има растеж, въпреки политиците. Следователно ще се разкриват работни места. Просто се чудя защо политиците не започнат да насърчават определен тип производства и така да се създават работни места, попита той.

Данев се съгласи, като допълни, че българският износ нараства скромно за изминалата година с 3%, това важи особено за машиностроенето, изчислителната техника и IT технологиите.

Връщането на данъците на хората, които през 2014 г. са минимална работна заплата, ще доведе до увеличение на сивия сектор, каза още Данев. Манолов го подкрепи, като посочи, че това е „чудовищна глупост”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

100
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
П.П. Мерси за препратките по-долу в постовете ти, има неща, които са ми мн.интересни ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
99
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Това което е непознаваемо от човешкия разсъдък, не е задължително да бъде недостъпно по други "канали" (човек има сетива, чийто потенциал е неизползван) и да, то е не разумно, защото е недостъпно по канала на човешкия разум (познавателния апарат на човека се състои от: сетивност, разсъдък и разум ). Обективността изисква, както да признаем границите пред човешкия разсъдък, така и да признаем потенциала на другите човешки сетива, да носят различна по естеството си информация , която да прави по-пълно възприятието и разбирането ни за вселената, която ни заобикаля(познанието, в по-широкия му смисъл има и трансцендентална компонента).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
98
rate up comment 0 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Да, религията и религиозната институция в исторически план е била използвана само и единствено като манипулативно оръдие. Човек, може да бъде манипулиран със всякакъв идеологически инструмент (религия, наука и социални теории), като манипулацията зависи от наличието на манипулатор и обект поддаващ се на определено, конкретно манипулативно въздействие (т.е. познание при обекта на манипулация, което се намира на такова ниво на развитието си, при което не е в състояние да идентифицира манипулативното въздействие), това обаче въобще не касае въпроса, за това има или няма, висше рационално начало във вселената .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
97
rate up comment 0 rate down comment 2
george_tn
преди 10 години
...мошенниците виреят, когато масата вярва в доброто и предопределеността. Хората са нещастни когато имат нереални очаквания. Всичко това произтича от "духовните учения" независимо какви са те "бели" или "черни", универсални или мисионерски, инро или екстро теологични, уич "НЛП"-та, "да забогатеем като искаме силно", "медицината е всесилна" "кафето е полезно" и т.н. психо-патерици, чиято главна цел е зомбиране с цел изгода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
96
rate up comment 2 rate down comment 2
george_tn
преди 10 години
...А най голямата вреда пораждаща концепцията за бог е идеята за естествено "равенство". Тя се поражда от това че всички сме специални щом сме родени, че не сме плод на природна случайност, че имаме равен старт и оцеляването ни и живота ни не са низ от случайности. Равенството създава нещастни индивиди, поради нереалистични очаквания понеже случайността чрез бог е сведена до минимум. Пример - ето аз колко съм умен, а тези простите са постигнали повече от мен, а не - тези са прости но късметлии, трябва и аз да направя нещо друго понеже сега случайно няма нужда от тези ми способности. Или пък... имам лъскава кола, защото съм я заслужил...,а не защото... случайно успях да накарам другите да работят за мен, за което съм им благодарен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
95
rate up comment 2 rate down comment 0
george_tn
преди 10 години
Напротив, понятието "бог" (и производните му) и етикирането на обществени, социални и природни феномени като "божествени" (непознаваеми) има за цел да прекрати по нататъчно умуване. Съзнателното съществуване изисква реалистичен и искрен мироглед в който място за имагинерен бог няма.Личното ми мнение е че когато нещо е непознаваемо е по добре просто да го наречем "непознаваемо", "неконтролируемо", "случайно" и т.н. вместо да се облягаме на патерицата, че някой си има план за всичко, че има определима причинно следствена връзка, понеже сме много специални и не може разни неща (добро зло смърт) да се случват "просто така". Вредата от тази патерица е много по голяма от ползите и - манипулативен елит и зомбирани вярващи. Колкото до прикрепените към религиозните концепции морал и норми - те могат да се сведат до инстинктивния принцип "не прави на другите това което сам не можеш да понесеш" - обединяващ много повече от "божиите заповеди". Божиите заповеди са 10, за да не са 20 или 30
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
94
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
...религиите отмират...----------------------------------Според мене по-точната формулировка е, че религиозния култ, като форма и практика, познати ни от миналото са нежизнеспособни, иначе самата идея за Бог и Божествен порядък/норми, няма как да бъде заобиколена, нито при търсенето на едно интегрално разбиране за мирозданието, нито при търсене на принципите и порядките, около които може да се организира хармонично общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
93
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Как трябва да се индоктринира човечеството, за да не залинее?---------------------------------------------Без организирано общество, човека не е в състояние да оцелее, това ми се струва добра отправна точка за процеса на индоктринация индивида рано или късно (по трудния или по лесния начин) ще достигне до едно такова разбиране. Ако и когато обществото се превърне в истинска ценност за индивида(не имагинерна), смятам, че тогава човек ще отдава енергията и труда си по силата на вътрешно обусловена потребност, което ще има двустранен ефект: човека няма да залинява, напротив ще се развива и еволюира, както и ще изпитва удовлетворение от приноса си за развитието/просперитета на нещо ценно за него: обществото.Иначе, на чисто структурно ниво, вероятно се налага едно преосмисляне и пренареждане на сферите в които човек полага енергия и усилия, в съответствие с това еволюирало разбиране на понятието общество и целите пред него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
92
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 10 години
Едими - духовната нищета и неграмотност е необходимото условие за раждане и приемане на нова идеология. "Блажени са вярващите и нищите духом" е част от имунната система на християнската религия в самото и зараждане. И обратното - индивидуализма (сам си си бог, господар) и "отворените очи" ще са пречка, респ. преследвани при налагане на новата духовност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
91
rate up comment 2 rate down comment 0
george_tn
преди 10 години
Разбира се че сте прави - за да се затвори цикъла, нова идеологическа база е неизбежна, "духовното" неизбежно ще замени "материалното" ин/ян и т.н. Обаче сега, за първи път при този преход няма нужда от човешка експлоатация, а само от потребление. Няма я базата на всички досегашни идеологии осмислящи съществуването ни - "трябва да работиш за да си полезен на общността". Как трябва да се индоктринира човечеството, за да не залинее?Разбира се далеч съм от мисълта, че ще има нова религия или друга имагинерна парадигма, понеже вече минахме през това (религиите отмират), но всяка наукоподобна теория за "равенство братсво и просперитет" или пък една "чисто нова" конституция, може да катализира идеологически апокалипсис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още