IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарна схема ли е безусловният базов доход с ДДС от 400%?

ББД осигурява достатъчни за нормален живот доходи на всеки гражданин, cмята предприемачът Тони Баждаров

08:17 | 02.12.13 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тони Баждаров. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Тони Баждаров. Снимка: Личен архив

Тони Баждаров е предприемач с 22-годишен опит в търговията. Бизнес интересите му основно са насочени към производството на детски играчки и пeлети, като клиентите му са изцяло чужди компании, опериращи на пазарите в Европа и света. Има натрупан опит и в сферата на медиите, бидейки за известен период през миналото десетилетие част от управата на кабелна телевизия. Бивш общински съветник в Пазарджик в периода 2003-2007 г.

Баждаров е един от най-яростните защитници в социалните медии на въвеждането на безусловен базов доход (ББД). Разговаряхме с него относно концепцията, възможностите, които тя предоставя и доколко е идеите му са приложими на практика.

– Г-н Баждаров, редно е в началото да поставим рамки на концепцията ви. Какво точно представлява ББД?

ББД от една страна е спасителен пояс за всички хора. Ако човек не работи по една или друга причина – намира се в детска възраст, или пък е пенсионер, той получава доход,  който му осигурява достоен живот. Но тъй като всички хора са равни, този доход се полага на цялото население, в това число и на работещите. От друга страна, ББД е един пазар за стоките и услугите, които са включени в базовия пакет. Разбира се, тези стоки и услуги не може да се дефинират съвсем строго, но всеки  може да си представи без какво не може – дом, базови услуги, храна, облекло и други. ББД замества почти изцяло държавните пенсии, които са до размера му (за по-високите се доплаща) и всички останали социални плащания като детски добавки, обезщетения при раждане, безработица и други. Доплащат се само определен вид специфични добавки по ред определен в закона.

– Кой ще осигури финансиране за подобно нещо?

Финансиране може да се осигури само от държавното преразпределение. Имаме различни варианти това то да бъде упражнено, така че да не навреди на кокошката, която снася златните яйца, а именно частният бизнес. Ние трябва да се целим в такова преразпределение, което не влошава конкурентноспособността на бизнеса, въплъщава човешките права и осигурява достатъчно финансиране на едни реформирани държавни системи във връзка с държавните функции – правосъдие, вътрешен ред, сигурност, управление на публичната собственост и други.

Единственият такъв вариант е да разчитаме на финансиране изцяло от ДДС, който обаче трябва да се начислява обратно, а не както сега на всяка стъпка по веригата от сделки. Трябва да се начислява единствено когато имаме сделка между регистрирано по ЗДДС лице и нерегистрирано такова, т.е. краен потребител. Тогава трябва да се начисли цялата ставка и да се внесе в бюджета. Преди това бизнесът купува с нулева ставка, както е в момента при вътрешнообщностните доставки на ЕС. По този начин не се натоварва себестойността по веригата от бизнес доставки. Премахват се и задължителните осигуровки, преките данъци – все значителни обременяващи фактори при образуването както на себестойността на дадена стока, така и на заплащането на служителите.

– Не изглежда ли концепцията за ББД прекалено хубава, за да е истина? Как ще накарате населението да работи?

Нека си спомним какво бе по времето на комунизма. Тогава всички работеха, с изключение, разбира се, на непълнолетните. Каква беше ползата от това? Имаше огромен брак. Нима това е целта на работата? В края на краищата всеки трябва да се занимава с това, което желае. Не всяко занимание обаче е добре платено, така че да можеш да живееш добре и да издържаш децата си. Някои се насочват към изкуството, други помагат на родителите си, трети отглеждат невръстни деца. В повечето пъти това е доброволческа дейност, която не се заплаща. ББД е тепих, който е подложен под всички хора и оттам нататък те могат да се развиват в желаното от тях направление, в това число да поемат риск като предприемачи.

– Съществува ли някаква скрита цел отвъд ви добрите намерения?

Най-важната цел, която стои пред нас са доходите на всеки човек, които трябва да бъдат достатъчни за нормален живот. Може да е скромен, но трябва да е без лишения. Това е основният критерий. Всеки човек трябва да получава ББД, който му осигурява живот и гарантира записаните в международни договори човешки права. Чл. 25 във Всеобщата декларация за правата на човека изрично дефинира нивото на жизнения стандарт.

– Не всички професии са привлекателни. Как ще мотивирате някой да се насочи към подобен тип занимание?

Единият вариант е мотивиращо заплащане, коригирано спрямо спецификата на работата. Другият вариант е автоматизиране на тези дейности, т.е. да се намали човешкия фактор при изпълнението им. Третата възможност е внос на работна ръка от региони на света, където заплащането е по-ниското, отколкото у нас. Все пак по-добрият вариант е субсидирането на тези работни места, които са от обществен интерес, вместо вноса на работна ръка. 

– При положение, че основната тежест при вашата концепция пада върху ДДС и акцизи, как ще избегнете проблема с контрабандата, която и сега е основен бич за фиска?

Механизмите за решаване на проблема с контрабандата минават през промяна начина на начисляване на ДДС – от предварително към обратно. Схемите за използване на междинни фирми, които са собственост на социално слаби или неизлечимо болни няма да бъдат работещи като сега. Когато говорим за чисто криминалната дейност, тя също може да се ограничи. Дори и при наличието на свободен пазар в ЕС, съществува възможността за поставяне на GPS устройства, които да следят превозните средства, които транспортират стоките. Това решава в значителна степен проблема с фиктивния износ на рисковите фирми. 

Има и други мерки, които могат да се приложат – например незабавно деклариране на изходящите ДДС-фактури по примера на отчитането на фискалните бонове сега, както и добавяне на определени  задължителни реквизити в текста на фактурите, които индивидуализират превозното средство за транспорт на дадена стока.

Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 6 rate down comment 0
toni.bajdarov
преди 10 години
Това е цената на благоденствието! Ако имате по-добра оферта, но за всички, дайте я! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 8 rate down comment 2
alexx
преди 10 години
И кой *** ще плаща стока или услуга с ДДС 400 %, като сме в условията на свободно движение на стоки, хора и капитали?! По-евтино ще ми е да запаля колата и да напазарувам за месеца в съседна държава. Единственият шанс да се случи толкова рязка промяна в данъчно-осигурителното законодателство е да се затворят границите и да се въведе изходна виза и пак няма да има ефект, защото масово ще се мине на самозадоволяване (как звучи само) и бартер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 0
toni.bajdarov
преди 10 години
Ето как би изглеждал държавният бюджет 2015:ПриходиДДС 157.6 млрд лева - сегашните приходи от ДДС умножени по новата ставкаДДС 336.0 млрд лева - от новата икономика 5000 лева бруто на месец за 7 млн гражданиОбщо 493.6 млрд леваРазходиББД 420.0 млрд лева - 5000*12*7 млн гражданиДържавни разходи 73.6 млрд леваОбщо 493.6 млрд леваДефицит - 0%ДДС 400%Акцизи - според данъчната и политическа задачаИмуществен плосък данък до 1% на годишна база за всички недвижими имоти и МПС на физически лица, както и върху капитала на юридическите лица.ДДФЛ 0%Корпоративен данък 0%Данък дивидент 0%Данък наследство 0%Данък дарение 0%Други данъци 0%Задължителни осигуровки 0%* Приходите от акцизи и други приходи са оставени както резерв на системата. Държавата и регистрираните по ЗДДС търговци купуват с 0% ДДС и продават с 400% ДДС на нерегистрианите лица. Ставките и сумите могат да бъдат и други.* Цените ще са по джоба на всички заради ББД, който е достатъчен за достоен живот без лукс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 0
toni.bajdarov
преди 10 години
Бизнесът е обслужваща сфера, но той е в остра конкуренция по отношение на външните доставчици от една страна, а от друга произвежда и доставя местния продукт, който е оебзпечението на местната валута.Ако искаме да просперираме в този глобален свят, местният бизнес трябва да плаща символична лепта данъци, за да се съсредоточи върху основната си задача - да произвежда и доставя качествени продукти при най-добрите цени. В сегашните условия това не е така! Затова съм предложил данъчната реформа, която решава въпросите на бизнеса и на хората едновременно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 1
toni.bajdarov
преди 10 години
Икономиката и държавата съществуват заради хората, а не обратното. Аз съм капиталист, който счита, че човешките права и растящите пазари за местния продукт са първостепенна задача на националната държава дори в рамките на ЕС! А в случай на по-дълбока интеграция в ЕС, това се превръща в първостепенна задача на самия него! За какъв ще ме мислят или обявят някакви лица, които държат на сегашната гнила и робска система ми е все едно. Те принадлежат на миналото. Има два варианта за тях - да се завъртят като ветропоказарели или да ги помете вълната на надигащото се недоволство от бездарната и грабителска политика особено от 2008 насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"....Нормално е хората да търсят помощтта на държавата, щом икономиката не ми осигурява доход за живота им и този на децата - икономиката и държавата съществуват заради хората, а не обратното...".Ех че ми хареса този ти отговор!!!!! Тони ще те помислят за социалист! :D Точно така е! Мисията на бизнеса е да обслужва, а не да бъде обслужван ! Парите които харчим са вид бюлетини, с които гласуваме за по добрия и по полезния бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 0
toni.bajdarov
преди 10 години
Съжалявам за допуснатите грешки в бързината, но вярвам, че съдържанието на моя отговор е понятно. Ако не е, ще отговарям допълнително на конкретни уточняващи въпроси..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 0
toni.bajdarov
преди 10 години
Нормално е хората да търсят помощтта на държавата, щом икономиката не ми осигурява доход за живота им и този на децата - икономиката и държавата съществуват заради хората, а не обратното. Но това е поправимо - ако тежестта се поставим тежестта на издръжката на системите върху потребителя, а не върху работещите! и добавим данъчен кредит за всички в размер, достатъчен за достоен живот. Напасването на данъчните ставки и методите на начисляване на ДДС и акцизи е чисто технически въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 1
ivan.arnaudov
преди 10 години
Държавните социални системи фалират именно защото твърде много хора се редят на опашка да получават и недостатъчно хора работят. Да се дават пари на калпак всекиму само защото се е родил НЕ Е безусловно право. И поради тази причина не смятам да давам идеи, Баждаров, тезата ви е изначално сбъркана, още преди да се стигне до конкретните цифри (които също не струват, защото нали все пак някой трябва да бръкне в джоба и да плати това ДДС на държавата, че тя да почне да преразпределя). Пожелавам Ви здраве и дълголетие, за да имате време да поумнеете :още повече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 1
toni.bajdarov
преди 10 години
Не били разбрали, но дават авторитетни мнения. Също като Вуте - те такова животно нема! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още