IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарна схема ли е безусловният базов доход с ДДС от 400%?

ББД осигурява достатъчни за нормален живот доходи на всеки гражданин, cмята предприемачът Тони Баждаров

08:17 | 02.12.13 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тони Баждаров. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Тони Баждаров. Снимка: Личен архив

– Как точно би се реализирал на практика плана ви за въвеждане на ББД?

Просто е – трябва да въведем кредитна карта с ББД, която да е издадена от БНБ. Тази кредитна карта ще служи за разплащане в лева на територията на България и то само за облагаеми по ЗДДС стоки и услуги, както и на публични задължения към държавата и общините. Същевременно тя няма да позволява тегленето на пари в брой, а разплащането ще става през ПОС терминали. По този начин целият оборот по ББД ще бъде проследим и шансовете за злоупотреби ще бъдат сведени до минимум.

– Една рязка промяна на данъчната политика не би ли била в конфликт с възприетите от страните-членки на ЕС практики?

Данъчните споразумения в ЕС касаят единствено видовете данъци, но не и техните размери. Всяка страна-членка има свободата сама да определя ставките, като е нейна отговорност бюджета ѝ да се вмества в определени рамки. Задължителните два данъка за ЕС са ДДС и акцизи и именно затова наблягаме именно на тях. Те са и в съзвучие в стремежа на бизнеса да подобрява своята конкурентноспособност, тъй като и двата данъка не влошават себестойността на продукцията за разлика от преките данъци и осигуровките.

Важно е да се отбележи, че въвеждането на ББД в достатъчен за живота размер за всеки гражданин ще спомогне за разширяването на пазара. Сега около 3 млн. души в страната имат ниски или нулеви доходи, което свива търсенето. При въвеждането на ББД пазарът ще нарасне до 7 млн. души, което ще помогне на бизнеса да се развие.

– Чрез въвеждането на ББД не рискуваме ли значително покачване на инфлацията с оглед на разширяването на паричната база?

Инфлация върху крайните потребителски цени неизбежно ще има. Това обаче е еднократен акт. Да, първоначално ще преминем от настоящото ДДС 20% към ставка от 400%, което ще породи задействането на инфлация. Емисията средства обаче няма да е непрекъсната. Тя ще бъде емитирана еднократно в размер месечните нужди на системата ББД с лек резерв, като впоследствие паричните средства ще се "завъртат" всеки месец и ще се връщат обратно при хората.

– Каква сума би била достатъчна според вас за всеки гражданин? При положение, че имаме инфлация, не смятате ли, че тя ще трябва непрестанно да се коригира?

ББД е сума, която се определя по текущи цени. Може да бъде смятана всяка финансова година заедно с приемане на Закона за държавния бюджет. 1000 лева би могла да бъде нетната сума на месечен ББД, а за покриването на данъчна ставка по ЗДДС от 400% са нужни още 4000 лева, т.е. брутната сума на месец е 5000 лева ББД за всеки гражданин. Можем да включим постоянно и законно пребиваващите чужденци след определен срок (примерно не по-малко от 5 години или при наличието на трудов договор с местен работодател).

Тук трябва да отбележим, че цифрите са само за илюстрация и е налице значителна свобода на управляващото мнозинство да определи друг размер ББД и други ставки, но съобразявайки се със следното – ББД се полага на всеки гражданин, ББД има достатъчен за един достоен живот размер по текущи цени, ББД не трябва да вреди на бизнеса и в този смисъл трябва да се финансира само от обратно начислен ДДС, акцизи и евентуално символичен плосък имуществен данък (до 1% на годишна база). Само така се постига равно третиране пред закона.

– Това няма ли да доведе до необходимостта от допълнително покачване на паричната база?

Да, възможно е, но говорим за преходни периоди. Няма начин без преходни периоди да имаме някаква реформа, каквато и да е тя. Освен това обезпечението на емисията са стоките и услугите местно производство, които не е проблем да се произведат и доставят в кратки срокове предвид резервите на местния бизнес.

С въвеждането на ББД обаче няма да има хора, които да попадат в категорията "неплатежоспособни" поне за базовите си нужди. Изведнъж 90-95% от населението ще станат част от средната класа, останалите 5% ще бъдат богати или заможни. Това променя структурата на обществото в един позитивен дух. Всички ще сме поне средни граждани, а който може повече, ще бъде в по-горната имуществена категория. Това слага край на мотивите за престъпления от недоимък, ще намали значително агресията и заболяванията, които се дължат на несигурността в бъдещето и стреса.

– Вие се занимавате с частен бизнес. Какъв е личният ви стимул да пропагандирате въвеждането на ББД?

Моят стимул е подобряване ситуацията около мен и ръстът на местния пазар. Бизнесът ми е ориентиран към чужбина, но аз виждам как са нещата тук. Наблюдавам колегите, които разчитат само на нашия пазар – те се задъхват, дори и да не го признават. Българският пазар е стагниращ. Имаме обедняващо, застаряващо и намаляващо население. 

ББД е пазарна схема, при която хората са определящият фактор и те движат икономиката и всичко останало заради базовите си нужди от консумация за живота и своето социално участие. ББД освен това е стимул за възпроизводството и нарастването на българската етническа група, което означава подмладяване и увеличаване на нашето население, а това значи и нарастване тежестта на държавата ни в рамките на ЕС в дългосрочен аспект, което би донесло ползи и за хората и за бизнеса. 

ББД дава шанс и за значими реформи, които до този момент се отлагат заради високата им социална цена. При наличието на ББД за всички граждани тези реформи ще се случат заради целесъобразността им. Социалното оцеляване на хората ще е подсигурено в разумни граници.

Всички преки данъци и задължителни осигуровки могат и следва да отпаднат напълно. Това означава на практика съчетание между социална държава и офшорна юрисдикция заради нулевите ставки на преките данъци върху доходите и печалните. Това би създало значителни стимули за бизнеса, да се съсредоточи върху производството на качествен продукт, който да бъде предложен при най-добри условия на местния и международен пазари. Именно така се създават ефективни работни места и се привличат инвеститори и квалифицирани кадри от по-бедните страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 6 rate down comment 0
toni.bajdarov
преди 10 години
Това е цената на благоденствието! Ако имате по-добра оферта, но за всички, дайте я! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 8 rate down comment 2
alexx
преди 10 години
И кой *** ще плаща стока или услуга с ДДС 400 %, като сме в условията на свободно движение на стоки, хора и капитали?! По-евтино ще ми е да запаля колата и да напазарувам за месеца в съседна държава. Единственият шанс да се случи толкова рязка промяна в данъчно-осигурителното законодателство е да се затворят границите и да се въведе изходна виза и пак няма да има ефект, защото масово ще се мине на самозадоволяване (как звучи само) и бартер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 0
toni.bajdarov
преди 10 години
Ето как би изглеждал държавният бюджет 2015:ПриходиДДС 157.6 млрд лева - сегашните приходи от ДДС умножени по новата ставкаДДС 336.0 млрд лева - от новата икономика 5000 лева бруто на месец за 7 млн гражданиОбщо 493.6 млрд леваРазходиББД 420.0 млрд лева - 5000*12*7 млн гражданиДържавни разходи 73.6 млрд леваОбщо 493.6 млрд леваДефицит - 0%ДДС 400%Акцизи - според данъчната и политическа задачаИмуществен плосък данък до 1% на годишна база за всички недвижими имоти и МПС на физически лица, както и върху капитала на юридическите лица.ДДФЛ 0%Корпоративен данък 0%Данък дивидент 0%Данък наследство 0%Данък дарение 0%Други данъци 0%Задължителни осигуровки 0%* Приходите от акцизи и други приходи са оставени както резерв на системата. Държавата и регистрираните по ЗДДС търговци купуват с 0% ДДС и продават с 400% ДДС на нерегистрианите лица. Ставките и сумите могат да бъдат и други.* Цените ще са по джоба на всички заради ББД, който е достатъчен за достоен живот без лукс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 0
toni.bajdarov
преди 10 години
Бизнесът е обслужваща сфера, но той е в остра конкуренция по отношение на външните доставчици от една страна, а от друга произвежда и доставя местния продукт, който е оебзпечението на местната валута.Ако искаме да просперираме в този глобален свят, местният бизнес трябва да плаща символична лепта данъци, за да се съсредоточи върху основната си задача - да произвежда и доставя качествени продукти при най-добрите цени. В сегашните условия това не е така! Затова съм предложил данъчната реформа, която решава въпросите на бизнеса и на хората едновременно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 1
toni.bajdarov
преди 10 години
Икономиката и държавата съществуват заради хората, а не обратното. Аз съм капиталист, който счита, че човешките права и растящите пазари за местния продукт са първостепенна задача на националната държава дори в рамките на ЕС! А в случай на по-дълбока интеграция в ЕС, това се превръща в първостепенна задача на самия него! За какъв ще ме мислят или обявят някакви лица, които държат на сегашната гнила и робска система ми е все едно. Те принадлежат на миналото. Има два варианта за тях - да се завъртят като ветропоказарели или да ги помете вълната на надигащото се недоволство от бездарната и грабителска политика особено от 2008 насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"....Нормално е хората да търсят помощтта на държавата, щом икономиката не ми осигурява доход за живота им и този на децата - икономиката и държавата съществуват заради хората, а не обратното...".Ех че ми хареса този ти отговор!!!!! Тони ще те помислят за социалист! :D Точно така е! Мисията на бизнеса е да обслужва, а не да бъде обслужван ! Парите които харчим са вид бюлетини, с които гласуваме за по добрия и по полезния бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 0
toni.bajdarov
преди 10 години
Съжалявам за допуснатите грешки в бързината, но вярвам, че съдържанието на моя отговор е понятно. Ако не е, ще отговарям допълнително на конкретни уточняващи въпроси..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 0
toni.bajdarov
преди 10 години
Нормално е хората да търсят помощтта на държавата, щом икономиката не ми осигурява доход за живота им и този на децата - икономиката и държавата съществуват заради хората, а не обратното. Но това е поправимо - ако тежестта се поставим тежестта на издръжката на системите върху потребителя, а не върху работещите! и добавим данъчен кредит за всички в размер, достатъчен за достоен живот. Напасването на данъчните ставки и методите на начисляване на ДДС и акцизи е чисто технически въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 1
ivan.arnaudov
преди 10 години
Държавните социални системи фалират именно защото твърде много хора се редят на опашка да получават и недостатъчно хора работят. Да се дават пари на калпак всекиму само защото се е родил НЕ Е безусловно право. И поради тази причина не смятам да давам идеи, Баждаров, тезата ви е изначално сбъркана, още преди да се стигне до конкретните цифри (които също не струват, защото нали все пак някой трябва да бръкне в джоба и да плати това ДДС на държавата, че тя да почне да преразпределя). Пожелавам Ви здраве и дълголетие, за да имате време да поумнеете :още повече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 1
toni.bajdarov
преди 10 години
Не били разбрали, но дават авторитетни мнения. Също като Вуте - те такова животно нема! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още