IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безусловният базов доход – икономически абсурд или възможна реалност?

Синдикалисти продължават да лансират идеята за 400 евро ББД, работодатели прогнозират масови фалити

09:29 | 13.01.14 г. 100
Безусловният базов доход – икономически абсурд или възможна реалност?

Българската икономика не е конкурентоспособна и затова всяко повишение на цената на труда ще доведе до срив в икономиката, затваряне на предприятия и сериозна безработица. Това каза Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК, по повод дискусията дали в Европейския съюз (ЕС) да се въведе безусловен базов доход (ББД) от 400 евро. В момента в Евросъюза се събират подписи в подкрепа на идеята, в България КНСБ също събира подписи чрез сайта си.

Въвеждането на ББД, или на минимална работна заплата от 800 лв., ще доведе до затварянето на всички малки хотели и магазини, което означава огромна безработица. Бизнесът освен това ще си изнесе производството – в ЕС или извън него, каза още Данев.

Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ Подкрепа, припомни, че в ЕС в момента се води дебат за въвеждането на ББД, който да се получава извън заплатите и социалното подпомагане. Целта била да се намали социалното неравенство. Дали ще стане е съвсем друг въпрос. Разбира се, че в България минимална заплата от 400 евро е невъзможна, допълни синдикалистът.

Манолов каза още, че проблемът е дали хора, които не са приучени да работят, няма да се възползват от идеята.

Според Божидар Данев в България хората, които лансират идеята, са настроени анархистично, а политиците, които предлагат ББД, го правят с идеята да влязат в Европейския парламент.

Данев допълни, че подобни идеи е нормално да се приемат добре, въпросът е дали икономиката може да издържи подобно напрежение. Той определи предложението като научна или политическа фантастика, също и като икономически абсурди.

Тази идея трудно може да намери реална и нормална почва за развитие, затова си мисля, че зад нея стои нещо друго, каза Димитър Манолов, но отказа да конкретизира какво има предвид. Трябва да си отговорим на въпроса: накъде след растежа, допълни той.

По повод изказване на Корнелия Нинова, че повечето обещания на кабинета са изпълнени по отношение на социалната политика, Димитър Манолов обясни, че от гледна точка на икономиката проблемът в България е не безработицата, а ниската заетост – заради хората, които трайно не желаят да работят.

Обезкуражените са около 7,8 на сто от работната ръка, уточни Данев. Той коментира още, че България освен излизане от кризата в момента преживява преструктуриране на икономиката. За да открием устойчиви и качествени работни места, трябват инвестиции. Един потенциален инвеститор обаче не знае какви решения ще вземат политиците и затова инвестиции няма. Политиците диктуват икономиката, не се знае например каква ще е цената на енергията, даде пример той.

Данев твърди още, че цените на кредитите в България са по-високи точно заради политическата неопределеност. Това била причината и за намалението на кредитния рейтинг на България.

Докато няма стабилност, трудно можем да говорим за трайни работни места, каза още Данев.

Според него парите за временна заетост са използвани напразно и хората трябва да се назначават не в общините, а в предприятията, за да получават квалификация. Сега подпомаганите по този начин се използвали като политически инструмент.

Димитър Манолов коментира, че България в следващите години ще има растеж, въпреки политиците. Следователно ще се разкриват работни места. Просто се чудя защо политиците не започнат да насърчават определен тип производства и така да се създават работни места, попита той.

Данев се съгласи, като допълни, че българският износ нараства скромно за изминалата година с 3%, това важи особено за машиностроенето, изчислителната техника и IT технологиите.

Връщането на данъците на хората, които през 2014 г. са минимална работна заплата, ще доведе до увеличение на сивия сектор, каза още Данев. Манолов го подкрепи, като посочи, че това е „чудовищна глупост”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

70
rate up comment 6 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
За организацията на държава/общество си мисля следните работи, една обществена система е жизнеспособна (поне, моите наблюдения и познания за историческия процес, формират такъв извод), ако за свой фундамент има или имперска идея/идеология, или религиозна такава (общества се формират около идеологии, едно целеполагане в идеалното, около простата, физическа потребност от прехрана и оцеляване са се формирали само племена). Практиката/историята (според мене) показва това: двата типа идеологии, които са в състояние да организират силно и жизнеспособно общество, са империализма и религията, в единия случай - индивидите ги сплотява идеята за изключителност, месианска роля, желание за властване над други, в другия случай спойката е истината от крайна инстанция, каквато се явява Божието слово и закон (един без алтернативен и неопровержим вселенски порядък).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
http://***.lifeaftercapitalism.info/politicalvisions/36-direct-democracy/237-the-problem-of-democracy-today-castoriadisЕто Ви една изключително интересна статия за демокрацията и бюрокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 4 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Някои вече са ми писали минуси! За тях мога да напиша определение за демокрация от училищните речници, в които се отразява наивността на уви приспаните люде.Защо Левски не се е борил за демокрация?Защо се е борил за Репулика?Защо някои толкова усърдно се опитват той да бъде забравен и елиминиран от историята на България! Защото е за Република, където отделиния човек е важен, а не висшестоящи мумии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Подкрепям идеята за ББД, но трябва да се знае, че тя е само разхлабване на въжето в условията на демокрацията!Докато не се осмисли и реализира идеята за Република, много поколения ще си лижат раните.Затова определено съм АНТИдемократ, защото съм против монархията, защото съм против синята аристокрацияи съм против лилавата олигархия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 0 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
" Съвсем е друга играта, какво се разбира под "whole body of free citizens", какво е аристокрация и олигархия. Както има само едно единствено издание на библията, която се признава в американските съдилища, така има и определенеи речници за ползване от адвокати и прокурори.Определението за демокрация в речник предназначен за обща употреба, е чесане на езика, утопична мечта на някои "демократично" настроени елементи. Да си демократично настроен означава, да поддържаш монарх, аристокрацията или олигархията!И пак стигаме до Левски! Република! А Републиката елиминира понятия като свободни///неконтролирани от хората пазари.Републиката елиминира съществуването на монархия, аристокрация и олигархия.Ние сме на стъпало олигархия, следва синята кръв, аристокрацията. Ако аристокрацията позволи, може да се стигне до монарх или пак да се звърти колелото на "революционна" демокрация, преразпределение на богатствата в ръцете на определен брой богоизбрали се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Определение за демокрация" Democracy: That form of government in which the sovereign power resides in and is exercised by the whole body of free citizens directly or indirectly through a system of representation , as distinguished from a monarchy, aristocracy, or oligarchy.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 0 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Имаше една статия за демокрацията и тя започваше с думи на Аристотел, който казва, че ...., малко мога да объркам, но долу горе, че демокрацията създава олигархия, олигархията аристокрация, аристокрацията враждуващи кланове , поне един от тези кланове издига знамето на демокрацията и пак създава своя олигархия, олигархията пък наново създава аристокрация, аристокрацията кланове, клановете пак демокрация! Да, тук се говори за ББД и идеята е добра. Но докато не се установи ЧИСТА и СВЯТА Република, хората нямат шанс!Демокрацията без монарх, или без аристокрация или без олигархия НЯМА!Затова и СДС на времето са СИНИ!Защото те върнаха синята кръв, кръвта на аристократа и това беше целта с тая приватиация. Това, че ние сме се надявали на друго, си е наша наивна грешка! И после ще ви препиша на английски определението за демокрация от най-представителния речник, " Black's law dictionary". първо издание 1891 годинаАз имам шесто издание 1991 година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 4 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Отностно структурната безработица - ще се налага култура и практика на преквалификация. Преквалификацията трябва да стане нещо напълно нормално и обичайно. Не че казвам нещо ново, но и за това се говори прекалено малко и се създава впечатление, че трябва да се създава работа за хората, а не хората да се квалифицират за работа, която се търси. А за работата на черно - ако данъците са достъчно ниски никой няма да има нужда да работи на черно. Сега данъчно-осигурителното бреме е безумно тежко и това е причината да се работи на черно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 22 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Аз приемам идеята за Безусловният базов доход, но ако той замени голяма част от сега плащаните държавни помощи, като майчински, помощ за безработни, пенсии и т.н.Ще могат да се уволнят 90% от държавните служители, които сега се занимават с администриране на тези плащания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 8 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Проблемът е, че в България безработицата е структурна. Търсят се много програмисти например, а има огромен излишък от нискоквалифицирани работници. Да не говорим, че голяма част от безработните работят на черно и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още