IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия обмисля въвеждане на "основен доход" от 800 евро за всеки гражданин

Идеята е този доход да замени всякакви други помощи и да се получава от всеки възрастен, без значение дали има други доходи или не

15:23 | 07.12.15 г. 78
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финландският премиер Юха Сипиля подкрепя идеята и казва, че основният доход ще опрости социалната система. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Финландският премиер Юха Сипиля подкрепя идеята и казва, че основният доход ще опрости социалната система. Снимка: Архив Ройтерс

Властите във Финландия обмислят въвеждане на т.нар. Основен национален доход (безусловен базов доход) в размер на 800 евро, който да се изплаща месечно на всеки гражданин и да е освободен от данъци, съобщава британският вестник Daily Telegraph. Предложението е на държавната агенция за социално осигуряване (Kela) и то предполага този основен доход да замени всякакви други помощи. Тези 800 евро ще бъдат изплащани на всеки пълнолетен гражданин, независимо дали имат други доходи или не.

Безработицата във Финландия в момента е на рекордно високи нива (над 10%) и основният доход има за цел да насърчи повече хора да потърсят работа. Мнозина безработни биха взимали по-малко пари, ако се съгласят да работят нископлатена работа, поради което избират да живеят на държавни помощи. Младежката безработица е около 22%. 

Според проучване, поръчано от агенцията, близо 69% от населението на Финландия подкрепя идеята за въвеждане на т.нар. основен национален доход. 

Критици на идеята обаче предупреждават, че това на практика ще елиминира мотивацията на хората да работят и ще доведе до по-висока безработица. Поддръжници на идеята посочват примери като канадския град Дофен, където през 70-те години се провежда такъв експеримент и резултатите, социални и икономически, се оказват до голяма степен позитивни. 

Финландският премиер Юха Сипиля подкрепя идеята и казва, че основният доход ще опрости социалната система. Мярката би струвала на Финландия около 46,7 милиарда евро годишно, ако се приложи напълно. Агенцията ще представи предложението си до ноември 2016 г.

Холандският град Утрехт също планира да въведе основен доход, но само за граждани, които имат право на помощи. От следващия месец около 250 безработни ще получат определена сума, като експерти ще следят ефектите върху безработицата.

Швейцария също обмисля въвеждане на основен доход. През септември швейцарският парламент гласува с голямо мнозинство в подкрепа на резолюция, която призовава населението на отхвърли идеята. Референдумът обаче ще се проведе през 2016 г. и социологическите проучвания показват, че 49% от швейцарците биха подкрепили мярката.

Темата за въвеждането на безусловен базов доход е широко дискутирана и в България. Според повечето критици, сред които и икономистът Стоян Панчев, подобен вид подпомагане изкривява стимулите за работа – големи групи от населението ще бъдат насърчавани да не работят, а да чакат управляващите да се грижат за тях.  Трябва да се отчете и цената на това преразпределние.  Въвеждането на ББД, или на минимална работна заплата от например 800 лв., ще доведе до затварянето на всички малки хотели и магазини, което означава огромна безработица. Бизнесът освен това ще си изнесе производството – в ЕС или извън него, смята Боджидар Данев от БСК.

Сред застъпниците на идеята е Тони Баждаров, предприемач с 22-годишен опит в търговията. "ББД от една страна е спасителен пояс за всички хора. Ако човек не работи по една или друга причина – намира се в детска възраст, или пък е пенсионер, той получава доход,  който му осигурява достоен живот. Но тъй като всички хора са равни, този доход се полага на цялото население, в това число и на работещите. От друга страна, ББД е един пазар за стоките и услугите, които са включени в базовия пакет", каза той в по-ранно интервю за Investor.bg! 

Какво е Вашето мнение за въвеждането на ББД? Пращайте мненията си на info@investor.bg! Авторите на по-интересните материали, които публикуваме, ще получат за стимул книга на икономическа тематика!
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

72
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"Безусловният базов доход, не е никакъв социализъм или комунизъм"===Съгласен съм с теб. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 5 rate down comment 2
ivancholak
преди 8 години
ами ти прочете ли ми въобще поста: от ДДС, мита и акцизиВсъщност парите се събират и сега, само че се разпределят нечестно.и пак повтарям за неразбралите: всеки месец тези пари ще се излива в икономиката, защото НЯМА да се прехвърлят в следващия месец.И престанете с *** си коментари: ПАРИТЕ НЯМА ДА СЕ ДАВАТ В БРОЙ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 10 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
Да се раздават направо хляб , дърва и книги - това е достатъчно . Да ги финансират от структурни реформи и съкращение на държавни щатове .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 5 rate down comment 4
ivancholak
преди 8 години
Освен че си забравил да четеш, си забравил и да мислиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 2 rate down comment 3
supertrader
преди 8 години
Разбирам че смяташ че ще почне укриване на доходи, но тази процедура става безкрайно сложна когато плащанията с пари в брой намаляват или дори изчезнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Ами щото тия пари дето се чудиш как да ги похарчиш за ББД, са там благодарение точно на обещанията за пенсиите.. Ако махнеш обещанията и парите си заминават с тях. Ама понеже си трейдър, хралупата ти не може да го вдене туй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 4 rate down comment 0
supertrader
преди 8 години
Това пенционирането е като тотото и не ми е ясно защо трябва да съществува подобна игра и да се заплаща с пари от бюджета на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 4 rate down comment 2
supertrader
преди 8 години
Разбира се че ще има засегнати, а какво да кажат тези които плащат осигуровки за пенсии а няма да получат и изхарчат нито една пенсия защото просто не доживяват пенсионна възраст. Те ако тръгнат да пукат глави в момента в който "напредналата" медицина примерно ги диагностицира и все още имат сили да пукат глави колко ли тлъсти пенционери ще вземат със себе си на оня Свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 10 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Абе виж са трейдъре :) Тая работа с немането на пенЦии е убава, ама не става точно така. Разбииш ли, идеята е че аз вече 20тина години плащам осигуровки, почти през цялото време на макса. И ... кат се пенЦионирам, ще очаквам да взема пенЦиа от поне 3 ББДта на месец. Не върви некак да ми кажат са.. аре у лево, бил си балък, плащал си. А има хора дет по 40 год са плащали и НЪЛ разбираш, че ше пукнат нечия тиква при подобно развитие на нещата :) Та.. .така. Не е толкова лесно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 9 rate down comment 3
comet
преди 8 години
Идеята е велика, супер си е отдето и да я погледнем, и все в посоката в която ни водят! Така много бързо и без излишно протакане държавата ще натрупа нужните дългове към частните кредитори и обяви фалит. Следват революционни събития при които на пролетариата се дава водещата роля да проведе законодателни реформи за национализация собствеността на омразните частниците. После е правото и задължението за труд, както и гордостта и привилегията да се чифтосвам в социалният кошер, и т.н. :) :) :) :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още