IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландският парламент ще разгледа предложение за излизане от еврозоната

Дебатите по темата ще се проведат в началото на 2016 г. след инициатива на европейския депутат Паво Вяйрюнен

16:28 | 16.11.15 г.
Финландският парламент ще разгледа предложение за излизане от еврозоната

Предложение за излизане от еврозоната ще трябва да разгледа парламентът на Финландия през 2016 година, съобщава Ройтерс. Дебатите по темата ще бъдат породени от евродепутата Паво Вяйрюнен, след като неговата инициатива събра нужната подкрепа от финландските граждани, за да бъде внесена за разглеждане от депутатите в националния парламент (50 хил. подписа).

„С тази гражданска инициатива искам да сложа началото на дискусия за членството на Финландия в еврозоната“, коментира Вяйрюнен, цитиран от руската информационна агенция ТАСС. По негови думи икономиката на страната е пострадала тежко от приемането на еврото.

Той сочи за сравнение шведската икономиката, отчела ръст от 8% от 2008 година досега, докато за същия период Финландия регистрира спад на икономиката си в рамките на 6 на сто.

„Сега е времето за широка дискусия да останем ли в еврозоната“, коментира политикът.

Шансовете предложението да бъде одобрено от парламента обаче са минимални, посочва още ТАСС. До момента една-единствена гражданска инициатива е получила подкрепата на депутатите – за признаване на еднополовите бракове от 2017 година.

По данни на Евробарометър повечето финландци – 64%, подкрепят единната европейска валута. Спрямо 2014 година обаче подкрепата намалява – тогава 69% от анкетираните изказваха своето одобрение за оставането на Финландия в еврозоната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още