IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия - "болникът на Европа"

Финландия може да бъде следващата Гърция, предупреждава премиерът Юха Сипиле

22:32 | 12.11.15 г. 9
<p>
	Протест в Хелзинки против бюджетни мерки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест в Хелзинки против бюджетни мерки. Снимка: Ройтерс

Финландия беше един от най-големите европейски критици на Гърция по време на дълговата й криза, като я укоряваше, че не е осъществила реформи, които да съживят икономиката й. Сега северната държава се мъчи да направи щателен преглед на собствените си финанси, търсейки начин да се измъкне от тригодишната рецесия, накарала финансовия й министър да нарече страната си "болникът на Европа", пише Ройтерс.

Усилията на новия министър-председател Юха Сипиле за намаляване на отпуските и заплатите са посрещани с огромни стачки и протести, а голяма здравна реформа разкри идеологически различия в неговото коалиционно правителство, заради които то едва не се разпадна миналата седмица.

Един от опитните депутати на Сипиле дори призовава за парламентарни дебати по въпроса дали Финландия да напусне еврозоната, което да й позволи да обезцени валутата си, за да стимулира износа - знак за недоволството, обхващащо страната.

Трудната задача за намаляване на разходите в държавите от еврозоната постави Сипиле в изключително сложна ситуация. Той трябва да осъществи сериозни реформи, за да засили конкурентноспособността и да насърчи растежа, като в същото време успокои профсъюзите, за да избегне още стачки и скъпоструващи сделки за заплатите догодина - и да запази трипартийната си коалиция.

Безработицата и държавният дълг се увеличават в страната, засегната от високата цена на труда, упадъка на водещата компания Nokia и рецесията в Русия, която е един от най-големите й пазари за износ. А като се има предвид бързо застаряващото население, икономистите дават мрачни прогнози за Финландия, която загуби върховия си кредитен рейтинг и преживява най-дългата си икономическа криза от Втората световна война.

Сипиле, който предупреждава, че Финландия може да бъде следващата Гърция, настоява да се спестяват по 10 милиарда евро годишно до 2030 г., включително 4 милиарда евро до 2019 г.

За да постигне това, правителството, което е на власт от пет месеца, планира да направи внимателен преглед на здравеопазването, местното управление и трудовите пазари, за да увеличи заетостта и конкурентноспособността на износа.

Протести, стачки

Но призивът на премиера за "общ дух на реформи" беше посрещнат с недоволство, когато той предложи да бъдат орязани отпуските в държавния сектор и да се понижи допълнителното заплащане за служителите, които работят в неделя, за да се намалят с 5 процента трудовите разходи за единица продукция.

Около 30 000 протестиращи се събраха в Хелзинки през септември при най-голямата демонстрация в страната от 1991 г., а стачки блокираха железопътни линии, пристанища и фабрики за хартия. Правителството бързо отстъпи, като каза, че ще намери начин да спести от други облаги.

Според изследователския институт "Финландски форум за бизнес и политика" финландците имат средно по-малко работни часове на седмица от всички други граждани на ЕС. Според оценки на правителството Финландия изостава с 15 процента зад Германия и Швеция по конкурентноспособност на трудовите разходи, което води до загуба на пазарен дял в световния износ.

Миналата седмица разногласия за намаляване на разходите в здравната система заплашиха да сринат коалиционното правителство, но впоследствие беше постигнато споразумение.

"Ходът на събитията напоследък прави прогнозите още по-отрицателни и подкрепя аргументите за по-нататъшно приближаване на доходността на финландските облигации до равнищата на френските", заяви в бележка Nordea.

Доходността на 10-годишните финландски облигации е 0,89 процента, а доходността на френските е 0,97 процента.

Разногласията разкриха разломните линии в трипартийната коалиция на Сипиле, която представлява консервативните избиратели от селските райони, технократите от градовете и настроените против имигрантите популисти.

Сипиле може да има голямо желание да осъществи реформа, но се сблъсква със съпротива от консервативни членове на собствената си партия "Финландски център". Националната коалиционна партия, оглавявана от финансовия министър Александер Стуб, е реформистка, но партията "Финландците" клони наляво по фискалната политика и трудно би се съгласила с икономии.

Разочарованието на Стуб ясно пролича, когато през септември той каза: "По същество ние сме болникът на Европа."

Последна актуализация: 20:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 6 Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International добре го казва - http://greentech-bg.net/?p=2147През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality - http://richardheinberg.com/bookshelf/the-end-of-growth-book - авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории и да преосмислим парите и търговията вместо да продължаваме да преследваме невъзможното безкрайно увеличение на БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Обезценяването като мярка е нищо ,временно защото и другите ще направят същото и т.н. за валутните и търговски войни е ясно Става въпрос за системна криза - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Устройството на свет.финан.система с лихвите и т.н. доходност изисква постоянен растеж на БВП но това е невъзможно тоест система е грешна и трябва нова система - ресурсно базирана и планирана екологична икономика Жак Фреско още 1974год. говори за ресурсно базирана икономика след 4 минута - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 1
honaniga
преди 8 години
Момчета и момичета всичко върви към пропаста. Докато не се научим, че благинките идват след много труд и усилия нищо хубаво не ни очаква. Ще има големи катаклизми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 6
pepince
преди 8 години
Както вървят нещата, по-скоро една съседна на Гърция държава, може да бъде следващата...Гърция :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 52 rate down comment 6
Ironhorse
преди 8 години
Според мен идва краят на социалната държава във вида, който е в момента.Не може работещият да хрантути неработещ (не говоря за пенсионери).Данните за България са повече от стряскащи - 870 000 в работоспособност българи отказват да работят и чакат на социални помощи.Това означава, че като вземем предвид:2,5 милиона пенсионери1 милион на издръжка на бюджета (централна, местна администрация, полиция, военни, доктори, учители и прочие)0,9 - неработещи1 милион деца5,4 милиона човека не създават доходСАМО около 2 милиона в българия създаваме доход.Не се учудвам, за щенията на ГЕРБ да вдигат данъци, вместо да ритнат кошера на неработещите и на бюджетна издръжка.В България предстои бунт.Иначе още повече работоспособни ще напускат държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 10
studioaa
преди 8 години
Ами наистина всички страни в еврозоната без изключение са пред фалит. Страните от Южна Европа заради имотния балон, а страните от Северна Европа заради наплива на фалшиви бежанци. В тази ситуация Драги е безсилен да направи каквото и да било, защото колкото и пари да печата няма може да спре победния ход на Националния Фронт, Алтернатива за Германия и Партията на Свободата. Еврото е пътник в момента реално и нищо не може да го реанимира,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 4
белот
преди 8 години
Ми то къде в Европа има здрави ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още