IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия - "болникът на Европа"

Финландия може да бъде следващата Гърция, предупреждава премиерът Юха Сипиле

22:32 | 12.11.15 г. 9
<p>
	Протест в Хелзинки против бюджетни мерки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест в Хелзинки против бюджетни мерки. Снимка: Ройтерс

Намаляваща работна сила

Една алтернатива на икономиите - увеличаване на разходите с цел да се стимулира растежът - не присъства сред разглежданите варианти, след като държавният дълг вече надхвърля определения от ЕС предел от 60 процента. Нивото му все още е ниско в сравнение с това на много други държави, но като се има предвид бързо застаряващото население на Финландия, правителството казва, че нарастването на дълга трябва да спре.

Очаква се до 2020 г. Финландия да има най-високия коефициент на възрастова зависимост за възрастни хора от всички страни в ЕС - 35,8 души на възраст от 65 години нагоре на 100 човека в работоспособна възраст, показват данни на Евростат.

След като нивото на безработицата се покачва към 10 процента, много финландци изпитват носталгия по времената преди 90-те години на миналия век, когато марката можеше многократно да се обезценява, за да се повиши конкурентноспособността на износа.

Съседна Швеция извлече полза от рязкото спадане на своята крона след финансовата криза от 2008 г.

Без независима валута правителството иска "умерена сделка за заплатите", при положение че в много сектори колективните споразумения изтичат догодина. Преди да започнат преговори за заплатите, правителството иска профсъюзите да представят алтернативи на предложените от него орязвания на облагите - като размера на отпуските в държавния сектор.

"Ако не може да бъде намерено колективно решение, има риск трудовата страна да търси компенсация (на орязванията) от сделките за заплатите догодина", каза правителствен източник.

"След като сега постигаме много трудна сделка за здравеопазването, е справедливо да очакваме страните на трудовия пазар също да могат да постигнат съгласие по трудните въпроси", заяви той.

Повечето финландци все още подкрепят еврото. Миналата седмица проучването Евробарометър на Европейската комисия показа, че 64 процента от финландците подкрепят единната валута, въпреки че делът им е намалял от 69 процента предната година.

Но ветеранът от партията на Сипиле и депутат в Европейския парламент Паво Вайринен поде инициатива за референдум за членството в еврозоната, което свидетелства за нарастващо разочарование. Въпросът вероятно ще бъде обсъден в парламента догодина, след като са събрани над 49 000 подписа.

"Финландия има скъпоструваща работна сила и високи данъци", каза Яне Рантанен, който ръководи иновативната финландска компания за храни "Мерта лоджистик", възнамеряваща да започне износ на рибни деликатеси догодина. "За да изнасяме, ще е от голяма полза да извлечем предимство от обезценяването", заяви той.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 6 Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International добре го казва - http://greentech-bg.net/?p=2147През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality - http://richardheinberg.com/bookshelf/the-end-of-growth-book - авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории и да преосмислим парите и търговията вместо да продължаваме да преследваме невъзможното безкрайно увеличение на БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Обезценяването като мярка е нищо ,временно защото и другите ще направят същото и т.н. за валутните и търговски войни е ясно Става въпрос за системна криза - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Устройството на свет.финан.система с лихвите и т.н. доходност изисква постоянен растеж на БВП но това е невъзможно тоест система е грешна и трябва нова система - ресурсно базирана и планирана екологична икономика Жак Фреско още 1974год. говори за ресурсно базирана икономика след 4 минута - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 1
honaniga
преди 8 години
Момчета и момичета всичко върви към пропаста. Докато не се научим, че благинките идват след много труд и усилия нищо хубаво не ни очаква. Ще има големи катаклизми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 6
pepince
преди 8 години
Както вървят нещата, по-скоро една съседна на Гърция държава, може да бъде следващата...Гърция :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 52 rate down comment 6
Ironhorse
преди 8 години
Според мен идва краят на социалната държава във вида, който е в момента.Не може работещият да хрантути неработещ (не говоря за пенсионери).Данните за България са повече от стряскащи - 870 000 в работоспособност българи отказват да работят и чакат на социални помощи.Това означава, че като вземем предвид:2,5 милиона пенсионери1 милион на издръжка на бюджета (централна, местна администрация, полиция, военни, доктори, учители и прочие)0,9 - неработещи1 милион деца5,4 милиона човека не създават доходСАМО около 2 милиона в българия създаваме доход.Не се учудвам, за щенията на ГЕРБ да вдигат данъци, вместо да ритнат кошера на неработещите и на бюджетна издръжка.В България предстои бунт.Иначе още повече работоспособни ще напускат държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 10
studioaa
преди 8 години
Ами наистина всички страни в еврозоната без изключение са пред фалит. Страните от Южна Европа заради имотния балон, а страните от Северна Европа заради наплива на фалшиви бежанци. В тази ситуация Драги е безсилен да направи каквото и да било, защото колкото и пари да печата няма може да спре победния ход на Националния Фронт, Алтернатива за Германия и Партията на Свободата. Еврото е пътник в момента реално и нищо не може да го реанимира,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 4
белот
преди 8 години
Ми то къде в Европа има здрави ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още