IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

РБ иска фирми с над 10% сумарно участие на офшорки извън обществените търгове

От политическата формация са внесли промени в закона за офшорките и очакват те да бъдат подкрепени

16:17 | 17.03.16 г.
РБ иска фирми с над 10% сумарно участие на офшорки извън обществените търгове

Фирмите, които участват в обществени поръчки, да нямат в собствеността повече от 10% участие на офшорни дружества, предлагат от Реформаторския блок. Това съобщи пред журналисти депутатът от Блока Антони Тренчев. 

От политическата формация са внесли проект за промени в закона за офшорките и имат уверение от колегите си от бюджетната комисия, че те ще бъдат приети. 

В момента съществува забрана фирми, в които едно офшорно дружество има над 10% собственост, да участват в търгове за обществени поръчки. Това обаче не пречело 11 офшорки да участват с по 9%.

Така от една страна се спазва законовото ограничение за под 10% участие на едно офшорно дружество, а от друга - 99% от собствеността на фирмата отново оставала скрита, разкри Тренчев. 

"Затова предлагаме да се гледа сумарно - не отделните дружества, а делът на всички офшорни дружества да не може да надвишава десет процента. Тоест да не може да имаме контролен  пакет и мажоритарна собственост на скрити собственици", обясни депутатът.

Той припомни, че неясната собственост бе една от причините за масовото прекратяване на обществени поръчки в последните седмици.

"Подкрепяме това, но и искаме да падне необходимостта да се спират поръчки", обясни още Тренчев.

Още политически новини можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още