IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е поискала промените в закона за офшорките

Сегашните текстове са силно ограничителни и нарушават основни европейски принципи, според позицията на финансовото министерство

15:20 | 13.01.16 г. 11
ЕК е поискала промените в закона за офшорките

Последните промени, които предвиждат облекчаване на режима по отношение на участие на офшорни компании в търгове за обществени поръчки и собственост в предприятия, са направени след получаване на предупреждение за наказателна процедура от страна на Европейската комисия (ЕК). Това обясни пред депутатите от парламентарната икономическа комисия директорът на дирекция "Данъчна политика" към Министерството на финансите Людмила Петкова.

Предложените изменения бяха одобрени на първо четене в комисията, която обаче не е водеща, с 10 гласа за, нито един против и петима въздържали се.

Петкова уточни, че след искането на Брюксел се променя определението и законът ще обхваща не "свързани лица", а "контролирани лица".

Според анализите на ЕК текстовете на закона за офшорните компании противоречат на основни европейски принципи - за свободното движение на капиталите и за пропорционалността на мярката. От Брюксел са посочили, че с една акция никой не може да контролира дейността на дадено предприятие, но наличието на собственик, регистриран в зона със специален данъчен режим, дори и с една акция, изключва компанията от участие в тръжни процедури за обществени поръчки.

По тази причина в новия закон вече се предвижда ограничението да бъде при собственост от повече от 10 на сто от страна на офшорна компания.

"Законопроектът е съгласуван с ЕК преди да бъде внесен в Народното събрание", каза още Петкова.

В отговор на въпрос на депутата от БСП Лява България Корнелия Нинова тя допълни, че финансовото министерство е получило становища от всички министерства, Комисията за финансов надзор (КФН) и  БНБ и те са били отчетени при изготвянето на текстовете.

От Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) посочиха по време на изслушването пред депутатите, че с промените се отива от едната в другата крайност - от прекалено рестриктивен режим до прекалено свободен. Това ще позволи на 10 офшорни компании да регистрират дружество и така да участват в различни процедури, включително и за закупуване на финансови институции, посочи Ивелин Желязков от организацията.

Предложението на организацията е да се потърси баланс от примерно между 1 и 3 на сто.

Людмила Петкова обаче посочи, че текстовете предвиждат тази възможност за заобикаляне на разпоредбите и дяловете на всички офшорни дружества ще бъдат събирани, като общият процент не трябва да надскача 10, за да не важат ограниченията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 3
Jorkata
преди 8 години
Йес беее, титанеее - цел ден те чекам - като заплата те чекам :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Трябва да се гледа филма за Лисабонският договор - http://***.dokumentalni.com/?p=991за да се схване казаното около 1900год. от един американец ''ако искаш бизнес си прокарай закони'' и така си направиха частна монет.банка(ФЕД) през 1913год. ,и в ЕС е същото през чл.123 за ЕЦБ - http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:12012E/TXT
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Конституцията Чл. 19.(1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.(2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.ОФШОРКИТЕ СА НЕЛОЯЛНА КОНКУРЕНЦИЯ щом като ''плащат 30% по-малко корпоративни данъци, в сравнение със сходна компания, чиято дейност е само в една държава'' - http://***.duma.bg/node/103003 като сенчестата икономика но узаконени и около 1900год. един американец го каза ''ако искаш бизнес си прокарай закони'' и така си направиха частна монет.банка(ФЕД) през 1913год. ,и в ЕС е същото през чл.123 за ЕЦБ - http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:12012E/TXTВРЕМЕ Е ДА СЕ СЪБУДИТЕ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Офшорките са нелоялна конкуренция като сенчестата икономика - и това ли не разбирате ???? - пред закона всички стопански обекти са равни Херман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че бюджетите на 27-те губят 1 трилион евро ГОДИШНО от офшоркиВ света се въртят 26-32 трилиона $ в офшорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9Jo За офшорките в България - http://bnr.bg/post/100580284#st_refDomain=***.facebook.com&st_refQuery= Испанците укриват около 550 млрд. евро в сметки в офшорни зони. От укритите средства държавата губи всяка година по 88 млрд. евро от неплатени данъци - http://***.segabg.com/article.php?id=711179 ,и грубо толкова е (7%) дефицита за 2013год. - http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=1&pcode=teina200&language=en
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
freegan
преди 8 години
Всичките му постове са построени по един и същ начин. Сигурно ги копи/пейст и съм обяснил в профила ми във фейсбук :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 8 години
да изсипва квото ще, и на тия им е сгрешена паричната политика :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Луда работа защото именно ЕК иска да забрани офшорките - ''мултинационална компания, която оперира в границите на ЕС, плаща с 30% по-малко корпоративни данъци, в сравнение със сходна компания, чиято дейност е само в една държава'' - http://***.duma.bg/node/103003КАЗАНО ПРОСТО ОФШОРКИТЕ СА КАТО СЕНЧЕСТАТА ИКОНОМИКА - НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ НО УЗАКОНЕНИ Около 1900год. един американец го каза ''ако искаш бизнес си прокарай закони'' и така си направиха частна монет.банка(ФЕД) през 1913год. ,и в ЕС е същото през чл.123 за ЕЦБ - http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:12012E/TXTПовече тук - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
Верно бе - къде е тоя титан Танас да се изсипе с 62189 поста - тва е точно по темата му :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Атанасио, да почерпиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още