IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка ще отпусне на България два кредита за 550 млн. евро

Институцията одобри новата стратегия за партньорство със страната ни за първи път за период от 6 години

11:00 | 20.05.16 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Световната банка ще отпусне на България два кредита за общо 550 млн. евро, като това са първите кредитни операции от страна на институцията за страната ни от 2010 г. Те ще са насочени към Фонда за гарантиране на влоговете в банките и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, съобщи чрез прессъобщение институцията.

Финансирането става възможно, след като Бордът на директорите на банката одобри новата стратегия за партньорство с България през следващите шест години, която ще се съсредоточи върху подкрепа за институциите и инвестициите в хора. 

Новата рамка за партньорство е за финансовия период 2017-2022 г. и цели засилване на институциите за устойчив растеж и инвестиране в хората. Впечатление прави дългият период от шест години, което се прави за първи път, за да се уеднакви дейността на страната с програмния цикъл на ЕС. 

Програмата е предшествана от специален доклад „Систематичен анализ на България“, който показа, че страната ни трябва да се съсредоточи върху три сфери, които ще имат ефект за устойчивия растеж – укрепване на институционалната и правната рамка за добро управление, повишаване на уменията и пригодността за заетост на всички българи, както и подобряване на ефективността и ефикасността на публичните разходи.

На всеки две години ще бъде извършван преглед на партньорството за оценка на напредъка и приоритетите, както и за евентуални изменения в стратегическите цели.

През първите две години работата със страната ни ще се концентрира върху две сфери -  засилване на институциите за устойчив растеж и инвестиции в хората.

България има потенциала да постигне жизнения стандарт на ЕС в рамките на това поколение
В рамките на първата приоритетна сфера целите са подобряване устойчивостта и стабилността на финансовия сектор в България, засилване на енергийния сектор и подобряване на енергийната ефективност и по-добра защита на природните богатства и подобряване на ефикасността на използване на ресурсите. 

В рамките на втората сфера – инвестициите в хората, Световната банка ще се ангажира върху аналитична дейност и диалог по въпросите на човешкото развитие в България, които обхващат сектори като образование, здравеопазване, трудова заетост и социалното включване на маргинализирани общности, в това число ромите.

“Групата на Световната банка и България са партньори вече повече от 20 години както в добри, така и в трудни времена за страната. Новата Рамка за партньорство създава условия за България да се възползва максимално както от членството си както в ЕС, така и от това в Световната банка”, заяви Аруп Банерджи, директор на Световната банка, отговарящ за операциите в Европейския съюз.

Според Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка в страната “България има потенциала да постигне жизнения стандарт на ЕС в рамките на това поколение. Създаването и възходът на един млад и енергичен местен частен сектор, който успешно се конкурира в международен план, демонстрира потенциала на българската икономика, който все още не е напълно реализиран”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
wqweto
преди 7 години
Единственото друго което виждам е образование. Те затова и СБ искат да инвестират в хората. Ти представяш ли си какво ще стане тука ако *** почнат да бачкат като хората?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
...което едва ли е целта на Американската банка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
или може единствено и само ако се върнат тези 3 млн. българи заминали през изминалите 25г. от вън да станем пак 9 млн. и цялата нация да бачкаме като откачени (японски стил) на правителството да не му лепнат ръцете и ако не прай тъпотии евентуално е постижимо за 30г. иначе аз друго не виждам .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"Новата рамка за партньорство е за финансовия период 2017-2022 г. и цели засилване на институциите за устойчив растеж и инвестиране в хората."От тея "партньорства" едната страна е прееВана гарантирано...засилване на институции и инвестиране в хора ?!Явно брашненият чувал България не е отръскан напълно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
България има потенциала да постигне жизнения стандарт на ЕС в рамките на това поколение.-----------------------------------------------------------------------------------------------------дано ама надали, нямам идея какъф фокус трябва да измислим за да направим такова нещо. Тези от Американската Банка (те обичат да си слагат термина Световна) може би са наясно, че ние по цени даже бием и Германците, но по GDP сме наравно с Етиопия. А жизнения стандарт в ЕС е х10 пъти в сравнение с нашия. При нас плащаме здравни и като ходим на лекар пак плащаме WTF ?!? В останалото западно ЕС не е така и още 1 куп хиляди подобни "незначителни" нещица като нема и 6 винетки заплата etc. ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още