IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Повишаване на производителността е единствен източник на растеж за България

Заради "неефективни елементи в икономиката" ръстът на производителността през последните години е допринесъл малко за ръста на БВП

11:59 | 30.06.15 г. 3
СБ: Повишаване на производителността е единствен източник на растеж за България

Ускоряването на производителността в България е единственият възможен път и ключовият фактор за преодоляване на негативните икономически последици от демографската криза и пътят за постигане на повече заетост и по-високи доходи. Това е основният извод от последния доклад на Световната банка (СБ) за производителността на труда в България от май 2015 г.

Ръстът на производителността е важен, защото е източник на устойчив и дългосрочен икономически растеж, отчита докладът и отбелязва, че заради ограничения прилив на капитали е очевидно, че ръстът трябва да дойде от производителността на труда. От Световната банка отбелязват, че за периода 2010-2013 г. ръстът на производителността у нас е 3%, но това не е достатъчно, за да се доближим до стандартите в Европа.

Според главния икономист на банката за Европа и Централна Азия Дорте Домланд България трябва да ускори производителността на труда, за да може следващото поколение да има доходи като в Европейския съюз.

Като негативна тенденция, която влияе и ще продължава да влияе на производителността у нас, от СБ посочиха лошите прогнози относно демографията ни.

Световната банка отчита, че забавянето на ръста на производителността е световна тенденция и е пряко обвързана със заетостта и доходите. Оттам предупреждават, че ако не направим нужното за повишаване на производителността, няма как да се увеличат заетостта и доходите. Ниската производителност значи загуба на работни места и ниско заплащане, отчита докладът.

От банката напомнят, че при повишаване на заплатите по-малко българи биха напускали страната, тоест производителността е важна за смекчаване на негативните икономически последици от демографските ни показатели.

СБ откроява и друга тенденция в доклада си – ръстът на производителността, който сме генерирали през последните няколко години, е допринесъл малко за ръста на БВП. Причините според доклада са, че имаме „неефективни елементи в икономиката“. За периода 200-2008 година сме имали по-малко преразпределение на ресурси и липса на промени в структурата на работната ръка, фирмите от промишлеността и услугите страдат от неефективно разпределение на ресурсите, отбелязват от СБ. Банката отчита, че у нас фирми с по-ниска производителност са наемали повече работници, а би следвало да е обратното. Ако средствата се разпределят правилно, ще се постигне и повишение на производителността, коментираха от СБ.

В доклада се посочва, че от 2010 година насам регистрираме по-стабилен ръст на производителността, особено при новите фирми, разкрити в последните години. Положително е и че страната ни вече изнася високотехнологични стоки, което влияе благоприятно на структурата на износа ни. Но въпреки това според СБ в страната има „спирачки“, които не дават възможност да разгърнем потенциала си.

От СБ ни съветват да повишим производителността си чрез акцент върху образованието и квалификацията на човешките ресурси, чрез интегриране в световната икономическа мрежа и подобряване на управлението и управленските решения относно бизнес средата.

От банката отчитат още, че придобитите знания и умения у нас не са на желаното ниво. Те препоръчват също да се насърчава и образованието през целия живот.

Малка част от инвестициите са се влели в производството, докладва СБ и допълва, че трябва да се работи в тази посока.

Иновативните фирми у нас все още са с много нисък дял и този фактор също трябва да се подобри. Подобна препоръка важи и за качеството на съдебната система.

От СБ препоръчват прилагането на комбинация от всички реформи в един пакет, за да очакваме ползи в най-висока степен.

Все пак от СБ са оптимисти за ръста на производителността на труда у нас, защото все още имаме да напредваме в сферата на високите технологии, което е сериозен източник на ръст в производителността. От банката виждат възможности и за повишаването на доходите. Оттам обобщават, че след като в цял свят икономическите показатели спадат, производителността е единственото, което може да ни тласне към растеж.

Според главния икономист на Българска банка за развитие Любомир Димитров това е твърде амбициозна задача, но той също застъпи тезата, че по-високата производителност е ключов фактор за икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Проф. д.ик.н. Иван Ангелов - ''''Според експерти на Световната банка, за слабо развитите страни са допустими защитни мита максимум до 20%. Американски и европейски учени твърдят, че са необходими по-високи мита, вносни квоти или субсидии, защото разликата в производителността между слабо развитите и високо развитите страни сега е много по-голяма от 20%....В началните етапи на своето развитие всяка страна се нуждае от протекция на прохождащата си икономика, докато стъпи солидно на крака. Примерите по света са милиони и датират от векове назад. В своя труд през 2002 г.Ha-Joon Chang доказа за пореден път една общо известна истина, че всички сегашни богати страни са използвали икономическия протекционизъм в масови мащаби на ранните етапи на индустриалното си развитие.А след оформянето на диктата на Вашингтонския консенсус в края на 80-те на 20 век, същите тези страни не разрешават на нас през последните десетилетия да правим това! - - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No248.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Относно България проф. д.ик.н. Иван Ангелов го е казал прекрасно - Разликата във БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) и противоречи на всякаква икономическа логика и на елементарната справедливост - http://avtorski.pogled.info/article/62475/Trevozhni-misli-za-Balgariya ''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/Още факти - ''Как изхвърлихме 10% БВП на ***'' - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=325475210% плосък корпоративен данък и 5% за акционерите ограбва България защото големите данъкоплатци са чужди фирми и печалбата се изнася(коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115933#comments, и Бойко Борисов го проумя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Тези от Св.банка *** ли са - ''Оттам обобщават, че след като в цял свят икономическите показатели спадат, производителността е единственото, което може да ни тласне към растеж.''Г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) го призна - http://***.investor.bg/analizi/91/a/oisr-ikonomicheskiiat-ryst-e-v-opasnost-196935/Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.htmlи с графики тук - https://infobalkani.wordpress.com/2015/04/05/капитализмът-фалира/Проф.Джефри Сакс - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsRex Weyler, съосновател на Greenpeace International - http://greentech-bg.net/?p=2147
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още