IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов дълг няма да се тегли догодина

Външният дълг, теглен тази година за буфер при евентуални проблеми с банките, ще отиде за плащане на стари задължения, заяви финансовият министър

15:50 | 17.08.16 г.
Нов дълг няма да се тегли догодина

Догодина може и да не се тегли нов дълг заради резултатите от проверката на активите на банките и стрес тестовете. Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов, който заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова провери ремонта на Софийската математическа гимназия.

В началото на тази година държавата пое малко под 2 млрд. евро външен дълг, който бе предназначен за буфер при евентуални проблеми след стрес тестовете на банките, припомни финансовият министър. След като такива не се появиха, парите ще бъдат използвани за плащане на стари задължения, коментира той, цитиран от БНР.

Горанов обясни, че в началото на 2017 г. падежира емисията петгодишни облигации, издадени през 2012 г.

„Много е вероятно - както показват сметките отсега, за следващата година да се заложи нулев лимит за нов дълг в бюджета за 2017 г. Твърде рано е още да се представят сметки и данни за новия бюджет. Тепърва ще се водят консултации в рамките на правителството за приоритетите, но отсега, както виждам числата, лимитът за нов държавен дълг за 2017 г. ще бъде нула“, посочи министърът на финансите.

Що се отнася до финансовото състояние на общините, Горанов посочи, че постъпват множесто предложения за оздравителни планове. Някои от тях той определи обаче като „наивни“, защото не могат да стабилизират финансите на местните администрации в дългосрочен план.

„Ако те се заблуждават, че ресурс, който ще получат от нас, задължително ще се трансформира в безвъзмездна финансова помощ, не това е целта на оздравителните програми. Целта е засилване на качеството на местно самоуправление, целта е засилване на отговорността на местните власти по отношение на това, което управляват“, коментира той.

Горанов допълни, че много малко общини са готови да предложат качествени оздравителни планове, които той да предложи на правителството за одобрение.

Припомняме, че в началото на тази година финансовото министерство предложи промени в Закона за публичните финанси, с които си дава възможност да наблюдава бюджетите на общините в лошо финансово състояние. Предвижда се тези общини да бъдат подпомогнати с държавен безлихвен заем в замяна на оздравителен план, който да бъде изпълнен за период от една до три години. Условията по заемите ще се определят от финансовия министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още