fallback

Приемливите такси по платежните сметки ще влязат в сила до 1 февруари 2017 г.

До 15 октомври БНБ ще публикува средния размер на таксите по платежни сметки за основни операции

19:03 | 18.08.16 г. 7

До 1 февруари 2017 година банките в България ще трябва да прилагат т.нар. "приемливи" такси по платежни сметки за основни операции, става ясно от съобщение на Българската народна банка (БНБ). От институцията обясняват, че по време на заседание на Управителния съвет днес са били одобрени промени в Наредба №3, която се отнася до платежните операции и използването на платежни инструменти.

Промените са свързани с транспониране на европейското законодателство в областта в Закона за платежните услуги и платежните системи. Именно там се въвежда понятието приемливи такси.

С промените в Наредба №3 от БНБ са описали случаите, при които тези такси ще бъдат прилагани.

"Приемливите такси следва да бъдат по-ниски от средния размер на таксите, събирани от банките в страната от потребители за съответни услуги по разплащателни сметки, изчислен за предходната календарна година, и от най-ниския размер на таксите, които дадена банка прилага по тарифа за съответните услуги по разплащателна сметка", съобщават от централната ни банка.

Банките ще предоставят нужната информация, необходима за изчисляване на средния размер на приемливите такси до 1 октомври 2016 година. До 15 октомври БНБ ще изчисли и публикува на страницата си какъв е средният размер на таксите.

На днешното си заседание от БНБ са направили промени още ив Наредба №13, която се отнася до прилагането на международните номера на банковите сметки и БАЕ кодовете, както и в Наредба №16 за лицензиране на платежните институции, дружества за електронни пари и операторите на платежни системи.

С промените се разширява обхватът на информацията, която лицензирани платежни институции предоставя на БНБ, както и се променя таксата за разглеждане на заявления за издаване на лиценз за дейност като платежна институция.

УС на БНБ отказа да издаде и лиценз за платежна институция на "Юропей Салюшънс", допълват още от пресцентъра на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
fallback