IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Дянков: България не се нуждае от нови кредити

Банковата ни система е стабилна, но не изпълнява основната си роля - да кредитира бизнеса, смята бившият финансов министър

20:08 | 08.09.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Нов казус като КТБ не се задава, смята Симеон Дянков. Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Нов казус като КТБ не се задава, смята Симеон Дянков. Снимка: Investor.bg

Икономическата среда в Европа е такава, че България не се нуждае от нови кредити, заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред БНР. Според него страната е увеличила дълговете си заради кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ).

"От 15% дълг спрямо брутния вътрешен продукт през 2012 година, внезапно дългът през 2014 година скочи на 25% и сега вече е 30%", каза Дянков.

Той приветства решението на правителството в проекта на  Бюджет 2017 година да не бъде вписано тегленето на нови кредити.

Бившият финансов министър не вижда основание за притеснения от повторения на "казуса КТБ". Той смята, че новият състав на БНБ няма да допусне подобно нещо, а "политиците си научиха урока да не играят с банките".

За него стрес тестовете са показали, че банковата система е стабилна, но не си изпълнява основната роля - да кредитира бизнеса. По тази причина и българската икономика расте с по-бавни темпове спрямо съседни държави.

Дянков посочи още, че капиталовата адекватност на банковата система е висока, което е добре за стабилността, но не е добре за икономиката. Според него ниските лихви намаляват възможността на банковата система да финансира реалната икономика и предприятията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
vladconsult
преди 7 години
След унищожаването на КТБ и 3.5 милиарда лева (все едно са унищожени всички магистрали в България) се унищожи и желанието да се кредитира по рисково, а стова и икономиката на България. Къде бяха политиците и финансистите (всичките!!) за да предпазят България от това зловещо действие. Как никоя друга страна не си унищожи банките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 7 години
Кво ги правят тези пари? Не се ли наядоха? Ама пусто човешко око ненаситно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
България не се нуждае от нови кредити, ама тиквите откъде да крадат мащабно и със замах? Ала "Аферата КГБ"? Където загробиха държавата с преки и непреки загуби за над 12 ярда? Ааааа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Чуваш ли бе Борисов?Спрете със заемите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още