IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ очаква излишък в размер на 3,388 млрд. лв. за деветмесечието

През септември е продължила тенденцията на превишение на приходите над разходите

19:59 | 30.09.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МФ очаква излишък в размер на 3,388 млрд. лв. за деветмесечието

Излишък от 3,388 млрд. лв. по консолидираната фискална програма (на касова основа) за деветмесечието на 2016 г. очаква Министерството на финансите.

За сравнение, за същия период на 2015 г. е бил отчетен излишък по КФП в размер на 632,6 млн. лв. /0,7 процента от БВП/, което означава, че като относителен дял в БВП бюджетната позиция се подобрява с 3,1 процентни пункта, съобщават от пресцентъра на министерството. 

Преди две седмици обаче по време на визитата на Международния валутен фонд (МВФ) в България от фонда заявиха, че очакват дефицитът в края на годината ще бъде около 1% от БВП, или около 900 млн. лева. Това означава натрупване на дефицит в размер на 4,3 млрд. лева само за трите месеца отсега до декември.

През септември е продължила тенденцията на превишение на приходите над разходите по КФП, основно в резултат на по-високите данъчни и неданъчни приходи по националния бюджет. Разходите са на по-ниско ниво и както е било посочено най-големите суми за разплащане на инвестиционни разходи обичайно се осъществяват в края на годината, след приемането на извършените дейности. Подобрението от страна на текущото превишение на приходите над разходите по сметките за средства от ЕС върху салдото по КФП е значително, като излишъкът по европейските средства е в размер на 1,6 процента от прогнозния БВП.

Приходите и помощите по КФП към края на септември се очаква да бъдат в размер на 25,690 млрд. лв. /77,8 процента от годишния разчет/, като спрямо същия период на 2015 г. се отбелязва ръст от 1,527 млрд. лева. Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 1,936 млрд. лв., докато постъпленията от помощи са по-ниски. Изпълнението на постъпленията от помощи спрямо разчета за годината е 91,8 процента.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към септември се очаква да бъдат в размер на 22,301 млрд. лв., което е 64,1 процента от годишния разчет. Разходите за същия период на миналата година са в размер на 23,529 млрд. лева.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към септември от централния бюджет, възлиза на 611,5 млн. лв., което е в съответствие с действащото към момента законодателство.

Цялата минала година  приключи с дефицит по КФП в размер на 2,47 млрд. лева или 2,9% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) за годината. Общо приходите през миналата година растат с 2,8 млрд. лева до 32,2 млрд. лева, а разходите са 34,67 млрд. лева или с 2,19 млрд. повече.  Вноската на България в бюджета на ЕС през миналата година е в размер на 946 млн. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 7 години
Ако правителството бе взело повече държавен заем, бюджетния излишък щеше да е по-голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Горе-долу ще стигнат за плащането на двата реактора за АЕЦ Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
aldy
преди 7 години
Канят се да откраднат нови 3 милиарда от държавата. Затова нямаме образование, здравеопазване, пенсии и сигурност. "Управляват" ни *** фиоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още