IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Захариева: Правителството стои зад политиките в Бюджет 2017 г.

След изборите за кабинета ще е трудно да продължи с реформите, каза правосъдният министър

11:16 | 15.11.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Правителството не оттегли бюджета за 2017 г., защото стои зад политиките в него. Това каза пред bTV правосъдният министър Екатерина Захариева.

Заставаме зад проекта на бюджет, който сме предложили, ако има предсрочни парламентарни избори, след като се завърти въртележката и има ново правителство, то е свободно да предложи изменения, коментира тя.

Ако бюджетът не бъде приет, има процедура и през 2017 г. държавата може всеки месец да харчи по една дванайсета от разходите в тазгодишния бюджет, каза още Захариева. Това означава, че няма да има увеличение на заплатите на учителите и нови социални придобивки за децата с увреждания, заяви превосъдният министър. 

За оставката на кабинета тя коментира, че когато предстоят важни реформи, в парламента има осем политически формации и предвид резултатите от изборите за президент ще е трудно за кабинета да продължи с реформите. С пет народни представители няма как да приемеш дори едно решение за дневен ред, какво остава да промениш Конституцията, коментира Захариева.

По думите й резултатите от изборите са показали, че всъщност управляващата коалиция не е толкова стабилна и това бил един от аргументите на премиера да подаде оставка.

Който прави реформи, доверието в един момент към него спада. Министерският съвет може да предложи един проект или бюджет, но Народното събрание го приема. Няма как да продължим да осъществяваме реформи, те не са нещо лесно нито в съдебната система, нито в здравеопазването, нито в образованието, каза правосъдният министър.

Тя беше категорична, че не е усетила лобита в кабинета „Борисов” 1 и „Борисов” 2 и сама е предлагала закони, като е получила пълна подкрепа. Захариева отречеда е усетила натиск и докато е работила в президентството.

Президентът не може да сформира експертен кабинет, който да работи до изборите, а само служебен кабинет. Оттук нататък следват консултации, връчване на мандата на първата политическа сила в лицето на ГЕРБ, премиерът каза много ясно, че няма да участва в този парламент в управление, връчване на втората в лицето на БСП, обясни процедурата тя.

След това президентът трябва даа връчи мандата на останалите политически сили. Ако са в състояние да сформират експертен кабинет и да си го гласуват, това е теоретично възможно, заяви Захариева.

Според нея третата политическа сила, която може да получи мандат, е Патриотичният фронт, но решението е на президента.

Захариева заяви, че няма предложение да участва в трети служебен кабинет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Zdravko
преди 7 години
За какви реформи говориш мила, къде са ви реформите ? Вие точно затова си заминавате, заради липса на реформи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
пасъм
преди 7 години
Щели да правят реформи ?! Колкото направихте от 2014 до сега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още