IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Бюджетът за 2017 г. може да пострада от популистки решения

Въпросът е дали правителството в оставка има право да каже за какво да бъдат похарчени парите на хората, твърди финансовият министър

09:29 | 15.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Бюджетът за догодина остава за обсъждане в парламента, но е важно да се разбере, че по този начин се допускат популистки упражнения с най-важния финансов закон. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на финансите Владислав Горанов.

Припомняме, че до 14 ноември позицията на кабинета в оставка бе, че от Народното събрание ще бъдат изтеглени всички законопроекти, които все още не са приети от депутатите, включително и Законът за бюджета и данъчните закони. След вълна от негативни коментари, от ГЕРБ решиха, че все пак ще оставят план-сметката за догодина в ръцете на парламента. 

"Бюджетът е на хората, само че едно правителство има право да каже за какво. Сега въпросът е дали едно правителство в оставка има право да каже как и за какво. Съществуването на бюджет може да допусне популистки искания – например – увеличението на пенсиите, което Патриотите поискаха. Могат да бъдат наложени такива неща, които да поставят в риск публичните финанси за години напред", изтъкна Горанов. 

Според него изборната загуба на Цецка Цачева е вид наказание от българския избирател. „Поздравявам новоизбрания български президент, не можем повече да претендираме, че имаме право да управляваме като водеща политическа сила. Явно много сме сбъркали, нямам смислено обяснение. Няма на кого да се сърдим, освен на себе си. Имахме грешки в кампанията”, каза още финансовият министър.

По думите му в Европа също има атмосфера на популизъм, както и в България. Създава се илюзия, че хората могат да изхарчат повече, отколкото получават, допълни той.

По отношение на фалита на КТБ Горанов заяви, че всички, които имат доказана вина във връзка с източването на банката са елемент на досъдебно производство. Персоналната наказателна отговорност ще се реазлизира. „Всичко, което трябваше да бъде направено, го направихме. Говоря за промяна в законодателството и обжалване на сделки пред българския съд“, добави финансовият министър. 

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
s3
преди 7 години
Прав е министър Горанов, нека да кажем НЕ на популизма. Не трябва да се отказваме от пътя по който сме поели, пътя на прехода и на реформите, ето че вече сме на средата. Трябва да не се отпускаме и да не се поддаваме на популизма, било то да се увеличават пенсиите, било да се премахва плоския данък и богатите да пащат повече данъци, било то да се сложи ДДС на фирмените автомобили и те да не са освободени от ДДС, или пък да се намалявало ДДС-то за храни и лекарства. Не трябва да се поддаваме на популизма, защото дадеш ли малко, после ще почнат да искат още, което ще наручи стабилитета и финансовата ни дисциплина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още