IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гр. Вазов: Изтеглянето на Бюджет 2017 г. не е правилен ход

Това би довело до сериозни дисбаланси в много икономически процеси, според ректора на ВУЗФ

12:40 | 14.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изтеглянето на проектобюджета за 2017 г. не е правилен ход. Най-добрият сценарий е да бъде приет настоящият законопроект за държавния бюджет въпреки парадокса, че той ще трябва да бъде защитаван от служебен министър. Това коментира ректорът на Висшето училище за застраховане и финанси (ВУЗФ) доц. Григорий Вазов в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че внесеният в парламента проект за бюджет е добър и „спокойно може да бъде приет“ от този парламент.

Един от рисковете е, че няма да има време да бъде направен нов бюджет, който да бъде вкаран в този парламент. По думите му изтеглянето на проектобюджета ще доведе до сериозни дисбаланси в много икономически процеси, извършвани от държавата. 

Ако проектобюджетът бъде изтеглен, влизаме в сериозна финансова криза, каза доц. Вазов.

Негативни ефекти могат да се очакват и по линия на европейските програми, държавните инвестиции, което неминуемо ще се отрази върху частния сектор и кредитирането, каза доц. Вазов.

По думите му много от хората в бизнеса в момента са изключително притеснени, тъй като се очаква верига от негативи по отношение не само на еврофондовете, които може да бъдат спрени, това ще рефлектира на разплащанията по обществените поръчки, частния бизнес, кредитите, които са взети и т. н.

Според него България може много бързо да загуби кредитния си рейтинг и различните външни финансирания.

Ректорът на ВУЗФ коментира още, че финансовият министър от служебния кабинет, който предстои да бъде съставен, ще има достатъчно време, за да внесе настоящия бюджет или да направи нов бюджет. "Тръгнат ли да се правят корекции в настоящия бюджет, веднага ще настъпят диспропорции в него", предупреди той.

Според Вазов не съществува риск от сътресения в банковия сектор.

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още