IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: България влиза в конституционна каша

Изборната катастрофа за ГЕРБ изгори всички мостове за коалиция с БСП, твърди социолог

10:22 | 14.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Снимка: Bulgaria On Air

След победата на ген. Румен Радев на президентските избори и предстоящата оставка на премиера Бойко Борисов влизаме в конституционна каша. Проблемът е, че не е съвсем ясно дали, ако в последните три месеца от мандата на президента парламентът не може да състави правителство - държавният глава има право да назначи служебен кабинет. Това заяви в студиото на Bulgaria On Air политологът Емил Георгиев.

Според него е възможно България да има правителство в оставка, докато влезе в длъжност новият президент. „Има и друг казус -  дали с назначаването на служебно правителство, но без разпускане на парламента, може да се посочи дата за предсрочни парламентарни избори, или трябва непременно парламентът да бъде разпуснат“, допълни още Георгиев.

"Договорките за нов парламент предстоят, но не са ясни субектите им. Има амбиции за две-три нови партии, които имат електорална мощ да бъдат създадени. Не е ясно обаче дали шапката отгоре ще бъде адекватна на това гражданско движение", посочи социологът проф. Михаил Мирчев, който също бе гост в студиото. 

Мирчев сподели, че не вярва много да се проточи стигането до служебен кабинет, който да работи с продължаващия своята работа парламент, докато изтече мандатът на президента Росен Плевнелиев.

"ГЕРБ казаха, че връщат мандата, това става за два дена. БСП категорично заявиха, че няма да правят правителство, следователно имаме още два дена. Цялата процедура може да изтече само за една седмица, след което Плевнелиев ще състави служебен кабинет", обобщи той.

На въпрос дали е възможна коалиция между ГЕРБ и БСП, дори с участие на Патриотите, Мирчев е на мнение, че лидерът на социалистите Корнелия Нинова няма да се хване за този "потъващ кораб". По думите му в момента се е получила изборна катастрофа за ГЕРБ.

"Само за три месеца те регистрираха две много неприятни и горчиви загуби. Първата им загуба беше с избора на председател на ООН, а втората е сега. Оттук идва кризата и оттук идва паническият ход на Бойко Борисов да подаде оставка", коментира Мирчев.

Емил Георгиев пък не е съгласен, че са две загубите на ГЕРБ през последните месеци и според него ситуацията с избора на генерален секретар на ООН по никакъв начин не може да се прехвърли у нас.

Целия разговор вижте във видеото:

Повече за изборните резултати и евентуалните предсрочни избори вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 7 години
и това ми бил експерт ... как ще кажеш .. "Изборната катастрофа за ГЕРБ изгори всички мостове за коалиция с БСП, твърди социолог"....тя изборната катастрофа дойде точно заради това ....щото направиха "мостове" обаче с ДПС, при положение че ГЕРБ се пявиха и качиха на власт с гласовете на тези които не искат никога повече бсп/дпс и после да направиш коалиция с тях е политическко харакири.... така наверето умряха НДСВ и СДС.... сега въпроса е умишлени ли го направиха или е плод на некадърност. ... аз още се чудя... щото хем изглежда като умишлено, хем и си ги знам какви некадърници са и че Цецка може и да са е издигнали вярвайки си че има шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още