IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият военен, който ще влезе на „Дондуков" 2

Каква беше досегашната кариера на ген. Румен Радев

20:10 | 13.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ген. Румен Радев. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Ген. Румен Радев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Румен Радев беше избран категорично за петия български президент с огромно предимство. Това стана след балотаж между него и председателя на НС Цецка Цачева, издигната от ГЕРБ.

Така след Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев Радев става първият военен, който ще седне на горещия стол на "Дондуков" 2.

Кой обаче е новият български президент?

Tой е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. 

През 1982 г. завършва със златен медал математическа гимназия в Хасково. Завършва Висшето народно военновъздушно училище "Георги Бенковски" – Долна Митрополия през 1987 г. като първенец на випуска.

През 1992 г. завършва ескадрилен офицерски курс "Максуел", САЩ.

"Еврофилията не означава русофобия", заяви в интервю пред Ройтерс Радев през октомври. Той е летец от кариерата и до последните дни на юли тази година бе командир на българските военновъздушни сили.

През 2003 г. завършва с отличен успех Военновъздушен колеж "Максуел", САЩ – магистър "Стратегически проучвания".

В периода 2014 – 2016 г. той е командир на Военновъздушните сили на Република България. Преди това в продължение на 5 години е бил заместник-командир.

Владее английски, немски и руски език. Награден е със знак “За вярна служба под знамената” – ІII степен, както и с почетен знак на Министерство на отбраната “Свети Георги” – ІI степен.

Пилотирал е учебно-бойните самолети L-29, L-39 и изтребители МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21, МиГ-29. Летял е още на изтребители F-15, F-16, F-18, Eurofighter, Gripen. В своята кариера на летец той има пролетени над 1400 часа.

Като шеф на ВВС той на два пъти подаде оставка поради несъгласие с политиката на Министерството на отбраната. Първия път я оттегли, след като премиерът спешно отпусна 80 млн. лв. на авиацията, но втория път генералът напусна поста си, за да се включи в българската политика. Едва няколко дни, след като сравни концепцията, според която българското въздушно пространство ще се охранява съвместно с чужда държава срещу заплащане, за по-унизителна от Ньойския договор, той бе номиниран за кандидат-президент от БСП и АБВ.

Още през същия месец обаче АБВ оттегля номинацията си за ген. Радев. Кандидат за вицепрезидент на Радев е Илияна Йотова.

Той ще встъпи официално в длъжност на 22 януари 2017 година. Румен Радев има 2 деца от своя първи брак – на 13 и 15 години. 

Вижте кадри от галерията на Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още