fallback

Кристофор Павлов: Недофинансираното образование удря по пазара на труда

Липсата на квалифицирани кадри поставя България на най-ниското стъпало в автомобилната индустрия, смята главният икономист на УниКредит Булбанк

19:10 | 17.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Българското образование е недофинансирано и липсата на инвестиции се отразява на качеството на работната сила и нейното позициониране в международното разделение на труда.Това са изводите в анализа на Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, разпространен от банката.

Според Павлов заложените средства в Бюджет 2017 няма да са достатъчни, за да променят образователните достижения на българските ученици, които изостават в сравнение с тези на връстниците им в повечето развиващи се икономики.

Според банкера парите за образование, които България възнамерява да отделя в следващите три години, не само остават без съществена промяна в сравнение с тези отделени исторически средно в страната за последните 15 години, но и продължават да са по-ниски от тези в повечето развиващи се икономики.

За сравнение той дава групата на постсоциалистическите развиващи се икономики страни, членуващи в ЕС -Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в която само три страни са отделили за образование суми, по-малки от 4% от БВП, средно за последните 15 години. 

      Графика: Разходи на публичния сектор за образование, в процент от БВП, осреднени за периода 2000-2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 12.09.22 г.
fallback