IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът в бюджета на Здравната каса е 150 млн. лв.

БЛС ще заведе дело срещу НЗОК заради неразплатена дейност на болниците за миналата година

15:26 | 20.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за тази година е около 140-150 млн. лв. Това коментира пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз (БЛС ) д-р Венцислав Грозев. Той участва в церемония по връчването на стипендии от името на съсловната организация на млади специализанти и докторанти, предава БТА.

Председателят на съсловната организация припомни, че болниците са с неразплатени сметки и посочи, че само на една от водещите болници здравният фонд дължи над 800 хил. лв.

От БЛС настояват дължимите суми на болниците да се изплатят с надсъбраните пари от здравни вноски, а не да се покрива само перото лекарства.

През януари лекарският съюз ще заведе съдебно дело срещу Националната здравноосигурителна каса заради неразплатена дейност на болниците за миналата година, уточни д-р Грозев. По думите му болниците не са в състояние да приемат всички желаещи пациенти, защото отново ще се окажат с "надлимитна дейност" и отново тя няма да им бъде платена.

Миналата седмица частни болници внесоха жалба в съда срещу Касата заради неплатена надлимитна дейност за 2016 г. в размер на 24 млн. лева. Основанието за жалбата е решение на Надзорния съвет на касата, с което над 50 млн. лева от преизпълнението на приходите от здравноосигурителни вноски се насочват за лекарства и медицински изделия.

Относно бъдещо пилотно въвеждане на пръстовия идентификатор в извънболничната помощ от началото на следващата година д-р Грозев каза, че организацията е последователна в мнението си и е против. По думите му това няма да доведе до контрол на средствата и икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още