fallback

Министерството на финансите очаква излишък от над 1,5 млрд. лв. за 2016 г.

За първи път след 2008 г. във фискалния резерв ще влязат спестеният дефицит и излишъкът

17:07 | 30.12.16 г. 1

Салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа за 2016 г. ще бъде положително за първи път след 2008 година, прогнозира Министерството на финансите на база на предварителни данни и оценки.

Очакванията на експертите са излишъкът по КФП да бъде над 1,508 млрд. лева (1,6% от прогнозния БВП), информира финансовото ведомство.

По този начин, освен спестения ресурс за финансиране на планирания с разчетите към Закона за държавния бюджет за 2016 г. дефицит по КФП (в размер до 2% от прогнозния БВП), на разположение във фискалния резерв към края на тази година остава и ресурсът от формирания бюджетен излишък за годината.

Съпоставен с предходната година, относителният дял в БВП на бюджетното салдо по КФП се подобрява с 4,4 процентни пункта.

Факторите за това подобрение са, от една страна, по-високите приходи и от друга – по-ниското усвояване на разходите, аргументират се от Министерство на финансите.

Основни параметри по КФП по предварителни оценки

Приходите и помощите по КФП за тази година се очаква да бъдат над 33,944 млрд. лв. (102,8% спрямо годишния разчет), като в сравнение с миналата година се отбелязва ръст от 1,745 млрд. лева.

Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 2,494 млрд. лв., докато грантовете от ЕС са по-ниски.

Следва обаче да се отбележи, че постъпленията от помощи надвишават планираните с разчета за годината, като изпълнението спрямо плана е 113,9%, посочват от МФ. 

В частта на приходите по националния бюджет най-значително е увеличението при постъпленията от данъци (с близо 2,1 млрд. лв.), като ръст се отчита при всички основни данъци и осигурителни вноски.

Косвените данъци нарастват с близо 1,2 млрд. лева спрямо предходната година, като само приходите от ДДС са повече с около 0,9 млрд. лева (11,5%). Значителен ръст се отчита и при приходите от акцизи, социални и здравноосигурителни вноски, ДДФЛ, корпоративни данъци и други.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) за тази година се очаква да бъдат в размер на 32,436 млрд. лева, което е 93,2% от годишния разчет.

В структурно отношение се очаква изпълнението на разходите по сметките за средства от ЕС да бъдат по-ниско спрямо планираното с разчетите за годината с около 2 млрд. лв., което е свързано с по-ниското усвояване в началния етап на проектите по оперативните програми и Програмата за развитието на селските райони за новия програмен период.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена за тази година от централния бюджет, възлиза на 859,5 млн. лв., което е в съответствие с действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС и европейски законодателни решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:58 | 12.09.22 г.
fallback