IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП отчита с 1,9 млрд. лв. повече събрани приходи през 2016 г.

До края годината данъчните очакват да съберат общо 17,6 млрд. лв. от данъци и осигурителни вноски

11:55 | 23.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До края на 2016 г. Националната агенция за приходите (НАП) очаква да събере общо 17,6 млрд. лв. приходи от данъци и осигурителни вноски, показват предварителните данни. Резултатите представляват 1,9 млрд. лв. повече събрани приходи спрямо 2015 г., съобщава приходната агенция.

Увеличените приходи бележат над 3,5 млрд. лв. ръст спрямо 2014 г. или над 25% повече приходи. „Подобен резултат не е постиган в историята на НАП“, посочва Агенцията. 

Приходите от ДДС достигат 5,4 млрд лв., което представлява ръст от над 1 млрд лв. спрямо миналата година.

Приходите от осигурителни вноски (социални и здравни) достигат 7,3 млрд лв.. Увеличението тук е с над 500 млн. лв. спрямо година по-рано. Над 105 млн. лв. от ръста се дължат на повишение в постъпленията от здравноосигурителни вноски.

Обслужване на клиенти

НАП предоставя над 80 електронни услуги и отчита, че повече 90% от всички декларации са подадени по електронен път. Агенцията твърди, че през 2016 г.  е спестила над 300 млн. лв. административни разходи на бизнеса и гражданите  чрез обработката на над 100 млн. електронни документа.

През 2016 г. НАП внедри и възможност за справки по електронен път за местни данъци и такси (данък върху недвижимите имоти и данъците върху МПС) и плащането им чрез сайта на Агенцията.

През годината са обслужени над 5,4 млн. клиенти. От фирми и физически лица са получени 1,3 млн. данъчни декларации.

„Едни от мерките, довели до резултатите на НАП, са информационните кампании към бизнеса и гражданите, комуникация в медиите, лятната кампания по Черноморието и кампаниите за контрол, активирани в зимния сезон. През 2016 г. НАП повиши драстично ефективността на контролната дейност и постига много добри резултати в борбата срещу сивата икономика“, пише в съобщението.

НАП допълва, че гласува повече доверие на фирмите и им дава възможност сами да коригират допуснати грешки, включително да анулират фактури или да подадат коригиращи ДДС декларации, вместо да извършва директно ревизии.

Агенцията припомня и въведената опростена процедура за възстановяване на ДДС за коректни данъкоплатци с добра данъчна история. За 3 месеца по този ред е възстановен близо 9 млн. лв. ДДС на 3 300 компании.

Данъчните изчисляват, че масовото им присъствие по морските курорти през лятото е довело до 5 млрд. лв. оборот там за три месеца. Броят на регистрираните касови апарати се е увеличил с близо 10%. Приходите от ДДС само на структурите на НАП във Варна и Бургас и то само за трите месеца пред лятото са нараснали с близо 40 млн. лв.

Направени са над 15 хил. проверки и отчетеният на фискалните устройства оборот във Варна и Бургас е нараснал в резултат с над 200 млн. лв. Подобен подход ще бъде използван и по време на зимния туристически сезон, предупреждава приходната агенция.

Ревизии и проверки

НАП отчита още близо 9 700 приключени ревизии с разкрити неплатени данъци и осигурителни вноски за близо 1,8 млрд. лв. Общият брой на проверките, извършени от НАП през 2016 г., е 276 хил.

Проверките на физически лица за несъответствие на придобито имуществото и декларирани доходи през 2016 г. са 1 355 с открити недекларирани данъци и осигуровки над 126 млн. лв. Ревизиите за търсене на отговорност на собственици и управители на фирми за задължения на дружествата им са 137 с разкрити близо 85 млн. лв.

Агенцията отчита и операциите на Илиянци, на пазара в Димитровград и редица други обекти за търговия.

След първия месец на контролни мерки месечните вноски по ДДС на рисковите вносители са нараснали с близо 600 хил. лв.

До момента са извършени 499 проверки на 21 вносители. Възложени са 17  ревизии и е наложено предварително обезпечение на стойност  850 хил. лева. Пресечени са и схеми за фиктивно фактуриране на внесени в страната стоки от Китай и Турция, които на практика се продават без документи в България.

В сътрудничество с правоохранителните органи вече се водят досъдебни производства за търсене на наказателна отговорност, информира Агенцията.

Политика по събиране

Устойчиво расте процентът на доброволно декларираните и внесените в срок задължения. 83% е точната цифра на декларираното от клиентите на НАП, което е платено в срок (80% през 2015 г.), отчитат данъчните.

До края на ноември НАП е събрала с 118 млн. лв. повече просрочени публични задължения спрямо 2015 г. По-висока събираемост на просрочените задължения по подадени през годината декларации по ДДС – с 5% ръст, ЗКПО – с 1,6% повече, и ЗДДФЛ – с 1,7% повече, и за задължителни осигурителни вноски – с 1,7% повече.

Фискален контрол

НАП припомня, че преди 2 г. беше създадено звено за фискален контрол, което има за цел предотвратяване на данъчни измами при превоз на стоки с висок фискален риск на територията на България. Звеното осъществява през 2016 г. фискален контрол на над 1 млрд. кг стоки.

Социологичеко проучване на БСК отчита, че НАП е институцията с най-голямо доверие на гражданите. 51% от анкетираните са отговорили положително на въпроса как оценяват дейността на институциите в България и са дали доверието си на данъчната администрация. За справка, следващите институции в класацията са с 20% по-ниски резултати, пише в отчета на Агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Alee
преди 7 години
Браво на НАП! Сега бъдещите управляващи пак ще могат да си точат на воля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още